De fleste religiøse er i grunn allrighte folk

Vi har ingen grunn til å rette vårt sinne og vår frykt mot den somaliske trebarnsmoren, den pakistanske skomakeren, eller den kurdiske kafémedarbeideren.

Publisert Publisert

FRYKT: - Vi er redde. Vi er sinte. Tenk om vi er nestemann, skriver Even Hovland. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Debattinnlegg

  • Even Hovland
    blogger

Jeg har ikke noe til overs for organisert religion, verken kristendom eller islam. Roten til alt vondt stammer fra Abrahamittiske religioner, såpass vet vi, og såpass tør jeg å si.

Erlend Hovland (24) Foto: Privat

Vi kan bortforklare terror med at noen er ekstreme, noen er moderate, og andre er liberale. Men ærlig talt, les nå religioneneshellige tekster, så vil du se at det knapt finnes noe så menneskefiendtlig. De fleste tolker nå likevel bibelen og koranen på en helt annen måte enn det som står skrevet. De finner unnskyldninger og bortforklaringerfor de mange oppfordringer til drap og faenskap, selv om det står klart og tydelig skrevet. De fleste religiøse er i grunn ålreite folk. Terrorforsker:

Les også

- Mye tyder på at IS-ledelsen er involvert

At jeg ikke har særlig til overs for religion, betyr ikke at jeg ikke har særlig til overs for mennesker. Jeg liker bedre hunder, menmennesker er greie nok, og skal behandles med respekt og verdighet. Mennesker skal være trygge, og de skal føle tilhørighet til sitt samfunn, både lokalt og nasjonalt. Mennesker skal få være hvem de er, mene hva de vil og tro på hva de vil – samme hvor fjolletedet enn er.

Jeg er ikke glad i religionen din, men jeg er veldig glad i deg, som mitt medmenneske her på vår skakkjørte jord.

Jeg ønsker å gi min støtte til en gruppe mennesker som nok en gang får skylden for det enkeltmennesker står ansvarlige for. I nyhetsfeeden min på Facebook leser jeg nemlig blant annet: «Steng grensene!» «Slik går det når man slipper fienden inn.» «På tide å rydde opp i Norge.» «Hvorfor går ikke muslimer i demonstrasjonstog mot terror?»

Terroren i Brussel:

Les også

Slik markeres støtten til Belgia

Det er for så vidt forståelig nok. Vi er redde. Vi er sinte. Tenk om vi er nestemann? Vi bekymrer oss for våre barn og vår familie, og vi har god grunn til å være sinte og redde.

Vi har derimot ingen grunn til å rette vårt sinne og vår frykt mot den somaliske trebarnsmoren, den pakistanske skomakeren eller den kurdiske kafémedarbeideren. De er sånn som oss de. De er like redde og like sinte. De ser annerledes ut, og spiser kanskje annerledes mat, men de bor i Norge, de forsøker å leve sine liv. De tenker på regninger, på barnas skolegang, og på hvordan været blir til helgen.

De er ikke terrorister. De støtter ikke opp om det som skjedde i Brussel, i Paris eller i Ankara. De er vanlige mennesker, med vanlige håp, drømmer og bekymringer. Tilfeldigvis er de også muslimer, men de skal ikke klandres og mistenkeliggjøres på grunnlag av handlingene til et fåtall.

Statsminister Erna Solberg:

Les også

- Den største trusselen vår er islamsk ekstremisme

Vi har lov til å være sinte , men skylden skal legges på skuldrene til dem som er ansvarlige, ikke en hel minoritetsgruppe. Om vi lar disse angrepene vende oss mot våre muslimske medborgere tror jeg ikke vi vil få mindre terror. For hat har en tendens til å avle mer hat, og hva er drivkraften bak terror?

Er det hat?

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg