Skal vinne med bunad og kebab

DEBATT: Denne valgkampen trenger en verdidebatt, men ikke en som er innpakket i rødt, hvitt og blått.

- Når SV slenger opp emneknaggen #norskeverdier, setter de opp et åpent mål for alle tvitrere som ønsker å latterliggjøre kampanjen.
 • Mathias Fischer
  Mathias Fischer
  Kommentator i BT.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det var en vending jeg ikke hadde sett for meg at valgkampen skulle ta. Blant alle bildene i Instagram-feeden min av solbrune mennesker på stranden, dukket plutselig SV-ledelsen opp i bunad. «La oss snakke om norske verdier», stod det. Et bilde viser en bunadskledd Audun Lysbakken som spiser kebab med en gammel norsk seter i bakgrunnen. «Byturen blir ikke helt det samme uten mangfold», sier teksten.

Når de i tillegg slenger opp emneknaggen #norskeverdier, setter de opp et åpent mål for alle tvitrere som ønsker å latterliggjøre kampanjen: «Kaste ut asylbarna. #norskeverdier», «Oljesand i Canada. #norskeverdier», «Stadig utsatt månelanding på Mongstad. #norskeverdier».

Grått tåkeprat

Men verdidebatt er bra. Denne valgkampen trenger politikere som vil løfte blikket og diskutere de grunnleggende verdiene. Når Arbeiderpartiet og Høyre dominerer debatten fylles TV-skjermer, avisflater og radioprogrammer med to nesten like systemer som stanger mot hverandre tildekket av grått tåkeprat. Da trenger vi politikere som kan vise at stortingsvalget handler om mer enn ulik organisering av helsevesen og veibygging.

Ifølge Lysbakken har Fremskrittspartiet «tatt monopol» på norske verdier, og varsler nå kamp om hva de skal være. De er raskt ute med å trekke frem mangfold, likestilling og fellesskap. Med andre ord: Norske verdier henger tett sammen med slagordene til Sosialistisk Venstreparti.

Selvtilfredse

I stedet for å diskutere ulike verdier og ideer for landet, har norske politikere denne våren spilte en lang runde med «Capture the flag». Først ble kulturministeren utfordret av Frps Christian Tybring-Gjedde til en tvekamp om betdyningen av «norsk kultur». Så fulgte partilandsmøtene, der Stoltenberg brukte sin tale til Arbeiderpartiet på å kritisere opposisjonen for å «snakke Norge ned». Erna Solberg svarte med å til stadighet gjenta «Det er Norge på sitt beste» i sin tale.

Det hele kan minne om selvtilfredse amerikanske politikere, med flaggpin på brystet og som knapt kan åpne munnen uten at det detter ut en frase om «the greatest country in the world». Enn så lenge har jeg kun sett Senterparti-politikere gå med flaggpin på brystet. Det får holde. Jeg vil gjerne kunne diskutere politikk uten å hele tiden måtte bevise at jeg er glad i landet mitt.

Trenger ikke flaggstang

Verdiene SV vil diskutere er gode. De bør diskuteres. Men likestilling, mangfold og fellesskap trenger ikke en flaggstang for å holdes oppe i en debatt. De står godt på egne bein. En debatt om verdier bør ikke handle om hva som er mest norsk. SV sier de vil diskutere hvilke verdier som skal være norske i fremtiden. Kan vi ikke heller kalle det en debatt om hva som er gode verdier og hva slags innhold vi skal fylle dem med?

At noe er norsk gjør det ikke nødvendigvis bedre. Tvert i mot kan stoltheten sløve blikket. Verdiene vi snakker om er ikke særnorske. De fleste er ukontroversielle og allmenne. Liberale verdier trenger ikke forankres i en nasjonalstat. De er befestet i hver og en av oss som mennesker. Derfor må vi snakke om hva vi står for, ikke hva som er norsk.

Publisert
BT anbefaler

Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

Lars Sandven og hans gravide samboer fikk en dårlig avslutning på Mallorca-ferien.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

 2. – Uansett divisjon er det vanvittig vanskelig

 3. Varsler styrtregn: – Været kan endres raskt

 4. Sollaug (76) trudde ikkje ho hadde demens

 5. Drømmeår for intimkirurgen. Tidenes resultat i fjor.

 6. Etterforsker videoer av mann med våpen