Curlinggenerasjonen, det er oss

Vi blir sett ned på hvis vi drikker alkohol, og hvis vi ikke gjør det. Det er ukult å være nerd, og det er helt feil å være dårlig på skolen.

Publisert Publisert

INGEN CURLINGSTEINER: Vi unge må finne en gyllen middelvei mellom sprikende forventninger til oss, og bare håpe at nyhetene om hvilken taper du er, ikke har nådd sosiale medier enda. Det er ikke slik som mange tror at foreldrene koster vei for oss, skriver Eline Lernes. Foto: Øivind Hovland

Debattinnlegg

  • Eline Lernes
    Ungdom
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

**Vi er en generasjon** curlingsteiner, og foreldrene våre er de som koster banen for at steinen skal komme lengst mulig. Vi får alt servert på gullfat rett i sengen, som vi antagelig har ligget i hele dagen. Det er slik vi blir fremstilt.

Dagens ungdomsgenerasjon er ikke curlingsteiner. Vi er hardtarbeidende og gjør alt vi kan for å oppfylle forventningene til oss selv og fra de rundt oss. Men det er ikke lett! Tenk bare på alt som er uakseptabelt for ungdom i dagens samfunn, og som gjør at mange blir sett ned på av andre ungdommer:

Å få mindre enn en 4-er på prøver. Å trene mindre enn tre ganger i uken. Drikke alkohol. Ikke drikke alkohol. Være nerd. Være dårlig på skolen. Bruke narkotika. Ikke bruke narkotika. Være «bestevenn» med foreldre. Ikke komme overens med foreldre. Gjennom alt dette må vi finne en gyllen middelvei, og bare håpe at nyhetene om hvilken taper du er, ikke har nådd sosiale medier ennå.

Les også:

Les også

Emilie (18) har tatt et viktig valg for å «lette på presset»

Bussen min til skolen går kl. 06:45 om morgenen, og jeg er hjemme igjen rundt 16:15 — hvis det ikke er kø. Etter en skoledag på nærmere ti timer vil jeg sove. Kan jeg sove? Nei. Etter titimers skoledag forventes det at jeg hjelper til med å lage middag, vaske huset og passe småsøsken. Jeg skal trene minst to timer, tre ganger i uken. Jeg skal selvfølgelig ha en deltidsjobb, for ellers er jeg bortskjemt. Jeg skal drive med veldedighet. Jeg skal være aktiv i et politisk ungdomsparti. Og helst være med i elevrådsstyret, russestyret og Ungdommens Kommunestyre. Og mellom alt dette skal jeg gjøre minst to timer skolearbeid hver dag, for lærerne sier det trengs om jeg ikke skal havne bak.

Utseende er et kapittel for seg selv. Vi jenter skal helst være mellom 170 og 180 høy og ikke veie over 80 kilo. Ikke under noen omstendigheter kan vi ha flisete hår, og du må aldri vise deg offentlig uten sminke og i joggebukse. Da er løpet kjørt, da! Vi skal kle oss feminint, men ikke vise for mye. Da er du nemlig «hore» eller «tøs». Men vi må vise litt hud, ellers er vi gammeldags og konservativ. Hvis du bruker briller, skal disse være store, svarte og se ut som de bare er til pynt. Og selv om vi bare skal på butikken skal vi se ut som vi kommer rett fra catwalken.

Vi skal kle oss feminint, men ikke vise for mye. Da er du nemlig «hore» eller «tøs»

Situasjonen jeg snakker om gjelder selvsagt bare de som går studiespesialiserende. De som går yrkesfag er det ikke håp for uansett. Det sier foreldregenerasjonen i alle fall. Vi ungdommer vet at vi trenger dyktige sveisere, snekkere og mekanikere like mye som leger og ingeniører, men disse yrkene er ikke akseptert fra samfunnets side. Etter videregående skal ungdommen studere i minst fem år. Har du ikke master, bare bachelor? Ha det bra og god bedring.

Da jeg skulle velge linje på videregående var jeg klar på at jeg skulle bli ambulansearbeider. Men hos rådgiver fikk jeg beskjed om at «nei, folk med ditt hode blir ikke ambulansearbeider, du må gå studiespesialiserende.» Hallo? Hva tenker folk de skal gjøre hvis vi ikke har flinke ambulansearbeidere? Ingen husker at bak enhver lege har vi veldig mange supre sykepleiere, hjelpepleiere, ambulansearbeidere og annet nødvendig helsepersonell.

Voksne burde gi ungdomsgenerasjonen litt pusterom. De fleste jobber så hardt de kan for å tilfredsstille dere, oppfylle samfunnets behov, og sist men ikke minst, tilfredsstille seg selv. Det er en kamp. Så ofte sover jeg en time når jeg kommer hjem fra skolen, og driter i den treningsøkten. Men det er det heldigvis bare mamma og pappa som vet.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg