Er Therese Johaug kriminell?

Kall det gjerne en rettssak, for det er slik saken fremstår.

Publisert: Publisert:

STRAFF NOK: Therese Johaug er blitt utsatt for et enormt trykk fra både norske og utenlandske media. Det er straff nok, skriver innsenderen. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

Per Morten Nordbotn
Rektor ved Fyllingsdalen vgs 2003-2014

I morgen starter en høring i idrettsforbundets lokaler ved Ullevaal stadion. Høring? Kall det gjerne en rettssak, for det er slik saken fremstår. Her skal Therese Johaug forklare seg og veies og vurderes i dopingsaken mot henne. Her er både forsvarere, aktorat og dommere.

Påtalenemnda mener utøver har utvist ubetydelig skyld, men mener at Johaug kan klandres for ikke å ha foretatt ytterligere undersøkelser av legemiddelet hun fikk og benyttet. Nettopp denne uttalelsen har klart å stresse mange utøvere. For eksempel har både Marit Bjørgen og Cecilia Brækhus stått frem og fortalt om frykten for å kunne få i seg noe ved uhell som de likevel må ta ansvar for, og som kan ødelegge karrieren.

Tilstanden til Johaugs såre leppe er tydelig for alle. Økte salven hennes prestasjoner? Ville hun trodd at hun ikke ville bli avslørt ved dopingkontroll? Selvsagt ikke. Derfor er ikke dette en sak om bevisst doping. Likevel har påtalenemnda lagt ned påstand om 14 måneders utestengelse.

Vi er mange som synes at denne saken er kommet helt ut av sine proporsjoner. 14 måneders utestengelse? Noen påstår at hun bør få minst to års utestengelse.

Vi er kjent med omfattende dopingskandaler i både sykkelsporten og hos russiske utøvere i mange idretter. I disse sakene er det snakk om organisert bevisst svindel med topper i både forbund og lederskap involvert. Altså saker av et helt annet og grovere kaliber. I forhold til disse sakene burde det holde med «gult kort» til Therese Johaug.

I tillegg til selve saken har Therese Johaug blitt utsatt for et enormt trykk fra både norske og utenlandske media, og har måttet tåle usaklige påstander og negativ omtale primært fra utenlandske media og enkeltutøvere. Egentlig burde det være straff nok.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg