Ingen kunder, ingen handel

Mellom 24 og 34 millioner mennesker blir utsatt for slaveri på verdensbasis. Sjekk om det du kjøper er etisk produsert.

sy6eed57.jpg Foto: Reinertsen, John Petter

Publisert:

Har du hørt ordet «Etisk handel» før? Bryr du deg om hvordan varene du kjøper er blitt produsert, eller er du bare opptatt av at det skal være billigst mulig?

Hadde du fått valget mellom to T-skjorter, helt like, men forskjellig pris, hvilken hadde du valgt? Selvfølgelig velger du den billigste. Det burde ikke være et spørsmål engang, tenker du kanskje.

Les også

Dødsbillig er for billig

Det antas at mellom 24 og 34 millioner mennesker blir utsatt for slaveri på verdensbasis. Flere av disse jobber i klesindustrien. Dårlig lønn og farlig lange arbeidsdager preger hverdagen deres.De får mindre betalt enn det man regner som en lønn å leve av. I Norge har vi gode arbeidsforhold og god lønn, så hvor kommer vi inn i bildet?

Vi som forbrukere har et ansvar! Mer enn hvert tredje plagg i norske butikker er laget av folk som ikke får lov til å organisere seg for å få flere rettigheter. Hvert tredje plagg er mange plagg i lengden!

Arbeiderne som lager klærne vi bruker har ingen mulighet til å gjøre det bedre for seg selv, annet enn å fortsette å jobbe. Arbeiderne er avhengige av at andre hjelper dem, at vi hjelper dem.

Les også

Her resirkulerer de gammel dongeri

Tenk over hvilke varer du kjøper. Se etter varene i dagligvarebutikkene som er merket at de er etisk riktig produsert. Still spørsmål til hvordan klærne du kjøper er produsert. Bry deg og vær nysgjerrig.Still kritiske spørsmål og gjør andre oppmerksomme på hvilke klær de kjøper. Har arbeiderne krav på sykepenger? Får de en lønn de kan leve av?

Ingenting er bedre enn å vise interesse slik at leverandørene blir nødt til å gjøre noe. Ingen kunder, ingen handel. Vi vil gjøre en innsats for andre, og det vil vi at du også skal.

Les også

Syr klærne sine selv

Les også

Klær billigere enn i 1980

Les også

Finansindustrien skaper fattigdom

Eirin Henrikke Bjørnseth (15)

Frida Øveraas (15)

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg