Valp til jul?

Da bør du undersøke skikkelig. Mange valper stammer fra kriminell virksomhet.

Publisert:

MANGE HENVENDELSER: Jeg får ofte henvendelser der valpekjøper har vært litt for raskt ute med kjøp og «angrer» seg i ettertid. Da går det opp for dem hvilket marked de kan ha støttet, skriver Ingrid Helene Østvold.

Debattinnlegg

Ingrid Helene Østvold
Oppdretter av Yorkshire Terrier (Kennel Beloved York) Leder i Norsk Yorkshire Terrier Klubb

I disse travle juletider er det alltid noen som i «siste liten» bestemmer seg for at de skal gå til anskaffelse av en valp. Men er det riktig tidspunkt å gå til anskaffelse av valp på?

Ingrid Helene Østvold

I begynnelsen trenger valpen ro og trygghet i sitt nye hjem – valpen trenger ikke å oppleve alle julens aktiviteter som familien skal være med på. Skal man anskaffe valp på denne årstiden er det selvsagt bedre om du skaffer den noen uker før jul. Om oppdretter skulle ha valpene leveringsklare akkurat ved julen, så bør du enten høre med oppdretter om valpene kan være der til nyåret – eller ta det rolig i julen. Bruk tiden til å bli kjent med valpen, og ikke inviter til store familieselskaper.

For noen vil julen kanskje være det beste tidspunktet å skaffe valp, da enkelte lever slik at det er rolig og kanskje ensomt. Da er det fint å ha noen å ta vare på.

Når du skal kjøpe valp så er ikke det en avgjørelse som skal tas på én kveld, du bør undersøke hvilken rase som passer familiens levesett. Skal du bruke hunden til jakt, eventuelt til trening? Ønsker du å drive med agility eller lydighet?

Hva ønsker dere som familie ut av deres nye familiemedlem?

Man påtar seg et ansvar for et levende individ uansett om det er stor eller liten hund.

Tar man en slik avgjørelse rett før jul, er det mange som glemmer å sjekke skikkelig opp i hvor man egentlig kjøper valp fra. I noen salgsannonser på blant annet finn.no står det slikt som: «Perfekte lille julegaven til familien» eller «Julegave til familien, eller deg selv?». Er det et salgstriks?

Jeg får ofte henvendelser der valpekjøper har vært litt for raskt ute med kjøp og «angrer» seg i ettertid. Da går det opp for dem hvilket marked de kan ha støttet. De angrer ikke på hunden de har fått hjem så lenge den er frisk og rask, men at de har støttet en kriminell virksomhet – og dyremishandling som foreldredyrene lever under.

PASS PÅ: Det er ikke lov å videreselge hunder fra utlandet, påpeker Ingrid Østvold. Hun blir kvalm av å tenke på hvilke kår mange av disse hundene lever under, og skriver også at valper kan bli avlivet ved import på grunn av manglende papirer.

De som smugler valper til landet er egoistiske av økonomiske årsaker. Så lenge det finnes kjøpere, så finnes det et marked. Selv om valpekjøper tenker at man redder den ene valpen fordi de kan gi den et godt liv, så bidrar man økonomisk til at skyggesidene av markedet kan fortsette.Har du tenkt på hva din valps mor gjennomgår?

Fakta er at tispene blir paret hver løpetid, fra de er valp til de dør. De dør ikke av alderdom, men av utmattelse som resultat av rov avl fordi det finnes et markedet for det.

De lever under elendige forhold, og valpene dopes ned slik at de kan fraktes over grensen.

Jeg har jobbet aktivt i flere år med å stoppe virksomheten av smuglerhunder, og med å gi så mye informasjon jeg kan når man skal gå til anskaffelse av valp. Også når du som kjøper ser en annonsen i siste liten – og vil ha en valp til jul.

Jeg blir kvalm av å tenke på hvilke kår disse hundene lever under. Tenk på det du også når du gir hunden din litt ribbe og medisterkaker på julaften. At hunden du har kjøpt uten papirer (stamtavle) kanskje kan ha blitt smuglet over grensen. Tenk på hvordan foreldrene til din hund har det.

Da tror jeg du også tenker deg om to ganger, og selv om ingen kan klandre deg – så håper jeg at du har et snev av dårlig samvittighet.

Det som er bra i alt det negative, er at nettopp du som har gjort dette kjøpet kan informere andre om at de ikke må gjøre det samme. Man ønsker ikke å støtte et illegalt marked. Informasjon ved kjøp av et levende individ er det viktigste.

Ved juletider merker Mattilsynet en økning av ulovlig import av utenlandske hunder, og du skal vite at du risikerer å pådra deg store ekstrakostnader ved å kjøpe en smuglet hund. Er hunden syk kan veterinærregningene bli svært høye, og hvis den i tillegg ikke oppfyller importkravene til Norge kan den bli satt i karantene, sendes ut av landet – eller avlives. På din regning.

Utenlandske hunder kan også føre med seg sykdommer, så det er å utsette norske dyr og mennesker for helserisiko. Dette har du som kjøper ansvar for.

Nylig ble det avlivet valper på grunn av at de hadde manglende papirer ved import. Disse valpene var ved så dårlig fatning at de ville krevd intensiv behandling. Eier ville ikke betale veterinærutgifter, og valpene ble derfor avlivet av dyrevelferdsmessige grunner. Valpene var opprinnelig fra Serbia, men hadde falske EU-pass.

Ta kontakt med raseklubben for valp uansett hvilken rase du ønsker.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg