Overdådige barnebursdager

Mye var bedre før. Ikke alt, men likevel mye. Vi hadde i hvert fall tid til å feire bursdag.

Publisert Publisert

Debattinnlegg

  • Lena Marie Bergh Vågenes
    mor
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Selv er jeg født på 80-tallet og den gang hadde vi bare en type bursdag: Hjemmebursdag. Det var ingen som feiret det på lekeland eller Akvariet. Det var ingen som feiret på Wasteland eller badeland. Vi feiret dagen hjemme, noe annet alternativ var det ikke.

Den eneste klovnen som dukket opp i min bursdag var min far, ikke trengte han å kle seg ut heller. Det var med stolthet vi delte ut lapper på skolen, hjemmelaget de også for øvrig, og inviterte klassekameratene med hjem.

Hjemmebursdag

Det var jo en sjarm ved det å vise frem rommet sitt til de andre, det var personlig. Vi lekte stolleken, flasketuten peker på og fikk servert hotdog og brus. Jeg kan i grunnen ikke erindre å ha fått en godtepose i hånden i det jeg gikk ut døren. Men du verden så moro vi hadde det. Det kan de mange hjemmevideoene min far har laget bekrefte.

Muligens hadde også begrenset inntekt skylden for de enkle bursdagsfeiringene, men det var like stort hver gang. Det var ingen som klaget. Det var ingen konkurranse foreldre imellom, noe jeg mistenker foregår i dag. For hvem er det vel som skaper disse forventningene barn har i dag? De vet vel ikke annet enn vi voksne, som serverer dem.

Koster dyrt

Men ikke misforstå. Det er utelukket en glede når mine små øyenstener kommer hjem med en invitasjon i sekken. Alltid. Men jeg blir overrasket, og det positivt, om det ikke er på Leo’s eller noe lignende. Jeg priser meg lykkelig om jeg ikke må på en 40-minutters biltur for nok en ferdigbursdag.

En annen ting er at disse bursdagene koster mer enn hva jeg tenker er nødvendig for hva en barnebursdag trenger å koste. Et par tusen er et minimum av hva en kan regne å bruke, og det er det neimen ikke alle familier som har lommebok til.

En tredje ting er faktisk det prinsipielle. Om man allerede som 4-åring blir vant til slike påkostede feiringer, hvordan skal det da ende? Forventningene blir ikke mindre med årene.

Amerikanisert

Det har vel kanskje også noe med at samfunnet blir mer og mer amerikanisert. Vi har alle sett det på film. Alle disse barnebursdagene som minner mer om en festival enn noe annet. Med innslag av ponnier, hoppeslott, isskulpturer, sukkerspinnmaskin og klovner. Ja, det er bare fantasien som setter grensene. Også her til lands finnes det drøye varianter; cruise-bursdag, Hollywood-tema og så videre.

Jeg har søkt litt på nettet om hva foreldre mener om saken, og jeg kom over et foreldreforum der en mor beskriver hennes feiring på lekeland. De fikk beskjed om å sitte seg i massasjestolen, for de trengte ikke løfte en finger. Det gjenspeiler det jeg mistenker, at foreldre har verken tid eller ork til å arrangere egne bursdager. Det er jo ikke overraskende. I dag kan man kjøpe seg fri fra det meste, også sine barns bursdager.

Enkle ofte det beste

Jeg er sikker på de fleste foreldre har de beste intensjoner når de velger bursdag for sine små håpefulle. Men jeg har et håp om at hjemmebursdag igjen kan bli poppis. At vi kan senke kravene og forventningene, om bare litte grann. Jeg for min del holder fast ved min overbevisning om at det enkle ofte er det beste, noe mine barn er tilfredsstilt med.

På torsdag skal min mellomste i hjemmebursdag. Jeg jubler for det.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Toåring har falt i elv i Geiranger - omfattende søk pågår

  2. Lange køer etter at ferge fikk problemer

  3. Rådmannen sov knapt på flere uker etter møtet med familien: – Jeg angrer ikke

  4. Kim-André er verdensmester i dødsing. Her kaster han seg i sjøen på Nordnes.

  5. Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.

  6. Rørleggerbedriften Olav Grevstad er konkurs

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg