«Det er bare fattige folk som handler på Cubus»

Vi må slutte å oppføre oss som en hær av hjernedøde zombier.

Publisert Publisert

SYKT PRESS: Vi kan ikke akseptere at barn utsettes for press og utestenging på grunn av noe så overfladisk som klær, skriver skoleelev Selma Sofie Norup. Foto: ILLFOTO: SCANPIX

Debattinnlegg

  • Selma Sofie Norup
    skoleelev

«Det er bare fattige folk som handler på Cubus» uttaler et barn i en artikkel i bladet KK. Jeg må innrømme at det sjokkerer meg. Finnes det virkelig foreldre som lærer barn å se ned på andre fordi de ikke går i merkeklær?

I den samme artikkelen forteller en mor om hvordan hun har opplevd skolesekker bli kastet fordi de ikke var av riktig merke, og barn bli ledd av fordi de ikke hadde Kari Traa treningsklær.

Jeg har aldri tenkt at det skulle være noe stigmatiserende eller flaut ved å kjøpe klærne sine billig, men jeg har åpenbart tatt feil. Ifølge artikkelen i KK finnes det barn som allerede fra første klasse av får vite at det de går i er «feil». Og presset blir verre opp gjennom årene.

Les også

– Lei av at alle er likt kledd

Kjøpepress bidrar til en trend der alle skal se like ut, og der den enkelte ikke får mulighet til å uttrykke seg. Og hvis man ikke innordner seg, blir man utstøtt. Foreldre og foresatte har et stort ansvar for denne triste utviklingen. Det er tross alt foreldre som lærer barnet hvordan man skal oppføre seg overfor andre, og det er foreldrene som er de økonomisk ansvarlige. De har all mulighet til å rette opp kursen, dersom de vil det.

Det er ikke alle som har råd eller lyst til å kjøpe dyre merkeklær. Alle har også sitt eget uttrykk og sin egen stil, og den bør andre respektere. Vi kan ikke akseptere at barn utsettes for press og utestenging på grunn av noe så overfladisk som klær.

Vi blir hele tiden påvirket av kjente personer som bloggere, musikere og TV-personligheter. Dette er mennesker som blir sett opp til som idoler, og som har stor påvirkningskraft, spesielt på de yngre tilskuerne. Med dette følger også et ansvar. Idolene setter standardene, og «bestemmer» hvordan man skal se ut og oppføre seg. Det er derfor det er enormt viktig at de aktivt prøver å oppfordre til respekt og toleranse.

Les også

Ikke kjøp disse jakkene i gave til jul

Men, selv om man ikke har en Youtube-kanal med fem millioner abonnenter, er det viktig å være et godt forbilde; du er med til å påvirke miljøene du befinner deg i, og kan jobbe aktivt for at dette skal bli godt, ved blant annet ikke å kritisere og dømme andre for klærne de går i.

Vi trenger foreldre som tør være voksne og ta voksne avgjørelser. Som retter ryggen, tar ansvaret på seg og sier ifra, også selv om dette av og til betyr at ungene ikke får akkurat de klærne de har drømt om.

Jeg er ikke direkte motstander av dyre klær. Spesielt ikke når den dyre jakken varer fem ganger lengre enn den billige, og dermed sparer miljøet for den belastningen fem jakker betyr. Men jeg reagerer på at folk blir utstøtt, og blir nektet retten til å praktisere sitt eget personlige uttrykk. Jeg reagerer på at klær skal definere mulighetene til folk.

Les også

Gullungen din er nok ikke alltid så uskyldig

Foreldre, bloggere og andre trendsettere har et stort ansvar, men barn og unge må og begynne å si ifra. Vi må slutte å oppføre oss som en hær av hjernedøde zombier, der alle ser like ut, og der ingen våger å stå ut. Vi trenger forbilder som våger å protestere. Ikke bare bloggere som kritikkløst «flasher» dyre merkevarer, og skriver innlegg der det underliggende budskapet er at du må se slik ut for å bli akseptert.

Gå imot strømmen! Vis at det er det på innsiden som teller. Vær en rollemodell og vis at det er mange måter å være kul på, og at du ikke trenger den falske bekreftelsen som merkevarer gir.

Din påvirkningskraft er større enn du tror.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg