Bloggere tar ikke ansvar

Jeg føler meg ofte alene i den tøffe kampen.

Publisert:

LEI: Det er tydelig at bloggerne egentlig gir en stor F i hvordan deres valg og åpenhet rundt diverse inngrep faktisk påvirker leserne, skriver blogger Kristin Gjelsvik fra Bergen. Foto: PRIVAT

Debattinnlegg

Kristin Gjelsvik
Blogger

Som dere vet, slår jeg et slag for det naturlige og ekte. Jeg er en ivrig motstemme til galskapen, og føler meg ofte alene i den tøffe kampen. For det er nemlig en kamp. Jeg brenner for at Norges befolkning, både unge og de litt mer voksne, ikke skal føle seg unormale når de er normale, og at selvtilliten ikke skal defineres ut ifra hvor store lepper man har, hvor stor rumpe man har, eller hvordan man i det hele tatt ser ut.

Kosmetiske inngrep normaliseres, og det går ikke en eneste dag uten at vi får bilder av opererte rumper og pupper, altfor store lepper, og rabattkoder på botox slengt i trynet. Det er bare et enkelt klikk inn på en av de mange nettavisene, og vips, så har man fått sin daglige påminnelse om at alt man eventuelt skulle være misfornøyd med, kan endres på 1-2-3.

Sosiale medier florerer av bannerkampanjer som reklamerer for det uekte – for de mange inngrepene man kan gjøre, hvor man kan utføre dem, hvilke vidunderkurer som kan gjøre deg «yngre», og hvilke produkter man faktisk kan få gratis dersom man gjennomfører en kosmetisk behandling. Og så må man jo ikke glemme de levende reklameplakatene i form av bloggere – bloggere som har spantet på seg både nye lepper, bakende, og gudene vet hva, eller som for eksempel har fått sponset en botox-behandling med en rabattkode til leserne sine.

Les også

Marianne fekk anoreksi som 14-åring: – Når eg såg ei syltynn jente i rullestol, tenkte eg at ho var flinkare enn meg

Det er ikke lenge siden jeg kom over enda et blogginnlegg hos en 19 år gammel blogger, som snakket åpent om inngrepet hun nylig unnet seg – et par sprøytestikk med Restylane. Det er helt tydelig at bloggerne ikke tar ansvar – det er tydelig at de ikke er sitt ansvar bevisst, og at de egentlig gir en blanke stor F i hvordan deres valg og åpenhet rundt diverse inngrep faktisk påvirker leserne.

Etter mine videoer, hvor jeg deler min frustrasjon over samfunnets utvikling, har jeg kommet i kontakt med en haug av mennesker. Både dem som er enig, dem som er uenig, og dem som virkelig har fått seg en real tankevekker etter å ha hørt på hva jeg har hatt å si. Det er nemlig ytterst få som tenker konsekvenser, for det eneste som betyr noe, er jo bare å gå i fotsporene som sine falske idealer – de nye kjendisene: Bloggerne!

Jeg har snakket med jenter i alle aldre, helt ned i tiårsalderen, som ønsker å forandre på utseendet, da de ønsker å bli like populær som enkelte bloggere. De ønsker å leve livet de lever, livet som fremstilles som en dans på glitrende, lyserosa roser, med skyhøye inntekter og null bekymringer. Mange bloggere fremstiller jo «yrket» svært lukrativt, og hundrevis av jenter tenker at en plassering på topplisten bare er noen kosmetiske inngrep unna. Det jeg alltid har tenkt, er faktisk korrekt – unge jenter tror oppriktig at veien til å bli en populær og rik blogger, går via operasjonsbordet. Det verste er jo at dette er 100 prosent sant!

Les også

Malin var «perfekt». Nå er hun fri og lykkelig.

I 2016 trenger man ikke mene noe, engasjere seg i samfunnsdebatten, eller skape noe som helst av kvalitet for å bli blant landets mest populære bloggere. Man trenger faktisk bare å provosere og sjokkere kombinert med et par plastiske inngrep, og vipps så er man i mål. Dette er altså oppskriften på det noen velger å kalle suksess.

Jeg kaller det bare trist. Nitrist!

Ansvarsfraskrivelsen er latterlig stor, og til tross for tiltak som «Sunn Fornuft-plakaten», ser man svært lite til en forbedring. Det skrives fortsatt åpent om hvordan bruke kropp som oppussingsobjekt, og alt man kan gjøre på veien mot det såkalte «perfekte».

De som virkelig burde signert denne plakaten, og som faktisk er med på å ødelegge dagens unge, er de som er sterkest imot et slikt tiltak. «Ikke pokker om noen skal fortelle meg hva jeg skal skrive på min blogg» … Meg, meg og atter meg! Egosentrisk, narsissistisk og så ufattelig lite gjennomtenkt. Så lenge jeg har det bra, og så lenge jeg tjener penger, driter jeg loddrett i hvordan jeg påvirker.

Les også

Gjør millionbutikk på bloggen

Noen trekker inn ytringsfriheten som et argument. Ytringsfriheten skal jo gi oss rett til å synse og sanse, mene og snakke om akkurat det som faller oss inn. Jeg heier på folk som bruker ytringsfriheten godt, og som snakker høyt om temaer de brenner for. Men det er skremmende å se at ytringsfriheten er noe man kan gjemme seg bak for å få frontet sine meninger om diverse temaer som kan ødelegge og bryte ned andre mennesker. Hva er det som gjør dette verdt det? Pengene? Berømmelsen? Oppmerksomheten?

Når bloggerne selv ikke tar ansvar, må andre gjøre det. Noen andre må gripe inn å si at dette ikke er ok. Tenk at nettaviser fremmer slike bloggere, samt diverse kampanjer med formål om å bryte selvbildet til gutter og jenter såpass mye ned at en tur til en kosmetisk klinikk er eneste utvei. Nettaviser og blogghus tenke over hvem de mater med penger hver eneste dag, som igjen gir dem muligheten til å fortsette å påvirke i negativ retning. Diverse aktører tenke over hvor de velger å legge markedsbudsjettet, og hva de faktisk bidrar til om pengene legges på feil blogg. Det de gjør, er jo faktisk å finansiere operasjonene, som det deretter reklameres for i sosiale medier.

Man må også tenke over sin egen merkevare, og hva man står for. Hvem er det egentlig man ønsker å assosieres med? Mennesker med dårlige holdninger og verdier, som bidrar til normalisering av plastisk kirurgi? Er klikkene og de eventuelle salgene man genererer, virkelig verdt det? Ønsker du som aktør å vite at du sponser mennesker som bidrar til et vanvittig kropps- og skjønnhetspress? Vit at dere bidrar til å holde liv i disse dårlige forbildene, og at dere bidrar til en videreføring av normaliseringen av kosmetiske inngrep.

Les også

«Jeg er så lei av kropp!»

Nå tenker nok noen: «Herregud, er det så farlig da? La dem styre på med sitt.» JA! Det er farlig. Kanskje ikke for alle dere der ute som er voksne eller sterke nok til å ikke la seg påvirke og ødelegge, men dette er nok ikke majoriteten. I hvert fall ikke i 2016. Samfunnet kryr av usikre mennesker som ønsker å passe inn, og som er villige til å gjøre hva som helst for å bli akseptert. Og tro meg, jeg vet hva jeg snakker om. Jeg har snakket med dem som sliter – dem som er blitt påvirket av bloggere og sosiale medier. Jeg har sett hva normaliseringen av diverse inngrep har gjort med dem. Det er så vondt å se hvor ille det er, og jeg blir rett og slett så lei meg når jeg ser at det ikke blir tatt tak i.

Hudpleiesalongene har også et vanvittig stort ansvar, men flere og flere ser ut til å fraskrive seg nettopp dette ansvaret. Jeg har mistet tellingen over hvor mange venner og bekjente som har opplevd å få påpekt sine «feil» når de ligger der for ansiktsbehandling eller voksing av bikinilinjen. Når i alle himmelens dager ble det liksom ok for en hudpleier og bare si: «Du? Jeg ser du har litt rynker i pannen din, vi skal ikke bare sette ei litta sprøyte Botox mens du likevel ligger her i stolen?»

Hallo? Botox er da ikke noe som skal tilbys som et jævla mersalg, til mennesker som overholdet ikke spurte etter det in the first place! Hva om dette dere kaller et «problemområde» er noe kunden ikke engang har tenkt over? Hvem pokker gir dere rett til å fortelle andre mennesker hva som er «feil» med dem, og deretter anbefale diverse behandlinger for at de skal bli «finere»? Dette er for meg helt horribelt!

Vi må gjøre noe, det må skje en endring, og vi er nødt til å sette ned foten én gang for alle. Vi kan ikke akseptere denne utviklingen, og jeg skal i hvert fall gjøre det som står i min makt for å bidra til en helt annen utvikling. Who’s with me?

Kristin blogger på Style Connection

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg