Lær de unge om egen kropp!

DEBATT: 13-åringer med uutholdelige smerter må få et bedre alternativ enn Google.

Publisert Publisert

FOR DÅRLIG: Det er ikke så kult å møte kommentarer som «ta deg litt smertestillende» når man er i en allerede sårbar og kanskje pinlig situasjon, skriver Anne-Margrethe Lindaas Skeie (bildet). Foto: Privat

Debattinnlegg

  • Anne-Margrethe Lindaas Skeie
    Student, Bergen

Da jeg var 13 år, opplevde jeg for første gang uutholdelige menstruasjonssmerter. Blandingen Paracet og Ibux ble et månedlig ritual, sammen med søvnløse netter og varmeflasker.

Da jeg var 16 år, fikk jeg resept på p-piller hos fastlegen min for å dempe smerten. Plutselig ble jeg et offer for de bivirkningene ekstra hormoner faktisk har på kroppen – humørsvingninger og vektoppgang – men jeg hadde like store smerter.

Som enhver annen jente på 16 år, hadde jeg ikke nok kunnskap til å betvile fastlegens vurderinger. At p-piller har konsekvenser for hormonbalansen, kan i beste fall omtales som underkommunisert – som om en jente i tenårene ikke har hormoner nok.

Da jeg beskrev smertene, ble jeg gjerne møtt med kommentarer som «det er helt vanlig med store smerter, det blir bedre etter at du har gått gjennom en fødsel». Ikke særlig betryggende for noen som ikke engang har begynt å tenke på å få barn.

Les også

Mann deg opp, du har ein kvinnesjukdom

Først da jeg var 18–19 år, begynte det å gå opp for meg at denne typen smerter ikke var normale. Da smertene i tillegg ble såpass sterke at jeg begynte å kaste opp og ikke klarte å stå oppreist, skjønte jeg at noe skurret. Jeg begynte å undersøke. På grunn av manglende informasjon fra den allerede svake seksualundervisningen i grunnskolen, hadde jeg ikke noe annet utgangspunkt enn å måtte ty til Google. Jeg leste om endometriose og adenomyose, som begge er vanlige blant jenter på min alder.

Jeg kom meg til lege igjen, og da jeg var 20 år gammel, ble jeg diagnostisert med adenomyose. Endelig fikk jeg behandling, i form av hormonspiral og god oppfølging fra spesialhelsetjenesten i Bergen. Flere av mine venninner har vært i akkurat samme situasjon som meg, og ante ikke hva disse diagnosene innebar før jeg fortalte dem det.

Mars og april var såkalte «bevissthetsmåneder» for disse to diagnosene. Likevel har jeg ikke sett ett eneste oppslag eller en nyhetsartikkel om dette. Vi må tørre å snakke om helseproblemer som rammer kvinner. Vi må fjerne tabuet og jobbe for åpenhet rundt denne typen diagnoser. Da kan vi unngå at 13 år gamle jenter i samme situasjon som meg bruker flere år på å få stilt en diagnose de ikke engang visste eksisterte.

Det nytter ikke å ha en seksualundervisning som kun handler om hvordan å tre på et kondom når en så stor andel av den kvinnelige befolkningen sliter med disse problemene.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg