Glem masteren, bli mester!

DEBATT: Ungdom som ønsker seg en spennende og variert jobb, må søke seg til matfagene.

Publisert Publisert

ANERKJENNELSE: De fleste ikke vet hvilke muligheter yrkesfag kan gi eller hvor viktig matfagene er for norsk matkultur, skriver driftssjef i Meny, Christian T. Myredal. Foto: Ørn E. Borgen

Debattinnlegg

  • Christian T. Myredal
    Driftssjef, Meny Hordaland

I løpet av de neste månedene får ungdom som har søkt videregående utdanning beskjed om hvor de er kommet inn, og hvor de eventuelt står på venteliste. Valget må tas. Jeg frykter at den nedadgående trenden for matfagene fortsetter. Det bekymrer meg. Vi sliter allerede i dag med å rekruttere faglærte til våre ferskvarestillinger.

Utfordringen er godt kjent. Det er for få som utdanner seg til yrkesfag i Norge. De fleste vil heller ha en master enn å bli en mester. Dette selv om det er tilstrekkelig med lærlingplasser og at man i mange fag nesten er garantert jobb etter endt utdannelse.

For matfagene er situasjonen prekær. På 12 år er antallet søkere til matfagene redusert kraftig, fra 2990 søkere i 2006 til 1859 i 2018. I år var det en liten økning til Vg1, men det monner dessverre ikke. Å få tak i gode fagfolk er blitt stadig vanskeligere. Dette gjelder ikke minst her i Hordaland.

For supermarkedkjedene er dette en utfordring. Vi trenger fagfolk i alle våre butikker. Dette for å levere den kvaliteten som forbrukerne forventer. Vi har til enhver tid nesten 1000 personer med fagbrev som butikkslakter, konditor eller sjømathandler i våre butikker.

I Meny har vi omtrent 100 lærlingplasser for unge som brenner for matfagene. I løpet av 10 år har vi utdannet rundt 1000 lærlinger – fagfolk som i dag jobber hos oss, eller som har valgt å utvikle faget sitt andre steder.

Det vi har lært er at de fleste ikke vet hvilke muligheter yrkesfag kan gi. De vet ikke hvor viktig matfagene er for produktutvikling, matopplevelser og det å ivareta norsk matkultur. De vet ikke hvilken anerkjennelse de faktisk får fra de mange forbrukerne som er glad i god mat. Og de vet ikke hvor variert arbeidsdagene kan være, uansett om man jobber i Meny, eller med matfag andre steder.

Vi oppfordrer ungdom som ønsker seg en spennende og variert jobb om å søke seg til matfagene!

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg