Å tjene penger på dårlig selvbilde

DEBATT: Det hadde vært fint å kunne ta bussen uten å følse seg som dritt.

REKLAME: De fleste reklameplakater inneholder bilder av slanke, nydelige damer og de har en tendens til å få deg til å føle deg misfornøyd med kroppen din, skriver Hilde Boberg Andresen
  • Hilde Boberg Andresen
    Kvinnepolitisk leder i Hordaland SV og bystyrerepresentant i Bergen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det er mye fint med vakre Bergen by, men noe av det aller nydeligste er hvordan vår by ble den første norske storbyen som takket nei til reklameselskapet Clear Channel. Hvordan heltene i Bergens byråd med et nødskrik reddet bybildet er en av mine favoritthistorier.

Nydelige og retusjerte

Nå er forslaget om å la byromsreklame innta Bergen tilbake. Fylkesutvalget i Hordaland vedtok sist uke å sende saken om reklamefinansiert kollektivtransport ut på høring (med H, FrP og V i spissen), og har med det gått inn for å kaste et enormt press etter Bergens innbyggere. Ikke bare et kjøpepress, men også et kroppspress. De fleste reklameplakater er retusjerte. De fleste reklameplakater inneholder bilder av halvnakne, slanke, nydelige damer. De fleste reklameplakater har en tendens til å få deg til å føle deg misfornøyd med kroppen din.

De fleste reklameplakater har en tendens til å få deg til å føle deg misfornøyd med kroppen din.

Vi lever i en verden der den tredje største dødsårsaken til kvinner i Europa er spiseforstyrrelser. Det er normalt for jenter å være misfornøyde med utseendet sitt. Halvparten av jentene på videregående synes de er for tykke. En av tre tenåringsjenter slanker seg, og flere titalls tusen norske kvinner lider av spiseforstyrrelser. Det verste med dette er normaliseringen, det er så å si forventet at en jente skal ha komplekser for hvordan hun ser ut. Forventet at hun skal ønske større pupper, rundere rumpe, smalere midje, gap mellom lårene og glattere hud.

Skjønnhetsjag

Å bli tynnere blir som regel alltid komplimentert. Fra alle kanter forteller magasiner, filmer, reklamer og serier oss hvordan den perfekte kroppen er. Hvilket mål jeg og mine venninner skal jage etter. Som oftest er det et mål langt utenfor det realistiske. Retusjeringen av reklame gjør at en gjennom uoppnåelige idealer kan en tjene seg rik på jenter og gutters dårlige selvbilde. Å stå imot det enorme presset fra skjønnhetstyranniet er på grensen til umulig, det møter oss over alt i hverdagen.

Og nå har altså fylkesutvalget bestemt seg for å presse det enda mer på oss. De er til og med så frekke at de later som om det er en god ting.

Poenget med reklame er greit nok, det. En skal bli fortalt hva en trenger å løpe og kjøpe for å bli lykkelig, suksessfull og vakker, men herregud, vi ungjenter er ikke dumme. Jeg vet utmerket godt at for å kunne måle meg med modellen på plakaten nytter det ikke å kjøpe det nyeste undertøyet fra H&M, jeg trenger å ta av et titalls kilo og å shoppe meg en ny nese. Antakeligvis vil ikke det hjelpe heller.

Gjør meg fly forbanna

Mer penger til buss og bane er fantastisk, det. Jeg er dritglad for at fylket endelig vil satse på kollektivtransport, men et samfunn som legger økt press på utseende til ungdom er et samfunn jeg vil kjempe imot. Det gjør meg fly forbanna at fylkeskommunen vil la satsningen gå på bekostning av meg og mine venninners selvbilde. At så mange jenter opplever at de ikke er pene nok er grusomt.

At så mange frykter å se seg selv i speilet fordi de aldri er fornøyde med det de ser er forferdelig og burde engasjere flere. Tiltak som å merke retusjert reklame og å oppfordre til å bruke mer naturlige modeller og redigering vil være svært gode tiltak. Men i første omgang må vi få stoppet fylkestingets plan om å dytte skjønnhetstyranniet enda lenger opp i trynet vårt. Det hadde vært flott å kunne ta bussen uten at noen skal tjene penger på å få oss til å føle oss som dritt.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Farlig reklame

  2. Nå sier flertallet ja til byreklame

  3. Ingen ny milliontabbe, takk!

BT anbefaler

Sommeren er våt, og strømmen er dyr. Hvordan henger det sammen?

For deg som sliter med logikken i tomme vannmagasiner og skyhøye strømpriser, under alle regnbygene.

LES SAKEN