Nygårdsparken må ryddes

300 mennesker dør av overdoser hvert år. Løsningen er ikke å gi heroin på resept.

Publisert Publisert

Norge har i mange år ligget i Europa-toppen når det gjelder overdosedødsfall. Nygårdparken i Bergen er sterkt medvirkende til dette Foto: Ragnhild Stenvaagnes

Debattinnlegg

 • Jan-ove Fromreide
  samfunnsdebattanter
 • Renate Jensen
  samfunnsdebattanter
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Rundt 300 personer døde av overdoser i Norge i 2011. Dette er bare de registrerte tallene, så kan vi tenke oss hvor mange som aldri blir registrert! Dette er et skremmende tall i europeisk sammenheng.

Vi må huske at bak hver av disse 300 hundre personene er det foreldre, barn og andre pårørende som får livene sine ødelagt på grunn av de russavhengige. Alle har noen som er glad i seg!

Les også

Vi som elsker Bergen

Les også

Kapitalen redder Løvstakken

148 av overdosedødsfallene i 2011 skyldtes narkotikamisbruk, og utgjør dermed brorparten av dødsfallene. Over hundre personer tok overdose av andre uspesifiserte giftige stoffer, mens 43 personer døde av alkoholoverdose.

Norge har i mange år ligget i Europa-toppen når det gjelder overdosedødsfall. Nygårdparken i Bergen er sterkt medvirkende til dette. Her er det døgnåpent og man får det man vil. Parken tiltrekker seg ungdom som ikke har noe der å gjøre. Parken må ryddes. Dagens politikk har spilt falitt!

Man kan gjøre som Venstre, Thorvald Stoltenberg og deler av Ap mener og avkriminalisere narkotika og gi de narkomane heroin på resept. Etter vår menig er dette å gi opp det enkelte menneske.

De aller fleste har et ønske om å komme ut av rushelvetet. Vi må heller stramme inn, selv om det betyr et større personlig inngrep i den rusavhengiges hverdag. Vi bør i langt sterkere grad bruke tvangsinnleggelse, der de beste psykiatriker avgjør hvem som skal innlegges.

Regjeringen vil ha null dødsfall på veiene, men interessen er tydeligvis ikke den samme for rusmisbrukere. Det latterlige er at hvis du blir tatt med noen små brukerdoser eksempelvis med hasj, er det dette samfunnet fokuserer på. Den evige diskusjonen, problematikken når det gjelder å hjelpe rusmisbrukere tilbake er den konvensjonelle og de mislykkede for og mot argumentene for hva som er rett behandling.

Les også

Selger narkotika og truer ansatte

Les også

Lover bedre rusomsorg

Les også

«Helgehobby» å banke narkomane

Skal vi nå målet om en sterk nedgang i overdosedødsfallmå ettervernet styrkes betraktelig. Skal behandling i en rus intuisjon være frivillig eller må tvangsinnlegging brukes i sterkere grad noe vi mener er helt nødvendig. Men, det som er det innlysende, dessverre ikke for de fleste politikere er at ettervernet blir betraktelig utbygget og tatt seriøst. Uten det blir behandlingen en falitt. Hvis de ikke blir støttet og tatt vare på, men står aleine etter endt behandling står man på stedet hvil.

Rusmisbrukeren må bli støttet når det gjelder bolig, jobb eller utdanning. Men, det viktigste er å få skikkelig oppfølging for ikke å havne i det samme miljøet de kom fra! Dette punktet er avgjørende for at de skal kunne leve et fullverdig liv igjen. De trenger nye impulser som viser dem at det er håp, og gir dem livsgnisten tilbake.

Får man denne oppfølgingen, da vil de fleste ha en mulighet til å klare seg, og ikke på nytt havne inn i det rushelvete de hadde fra før av.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

Hun slet med overvekt og dårlige matvaner, men syv måneder senere er livet til Ingeborg Stensby (47) forandret.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Hundrevis samlet utenfor Ikea: – Folk står klynget inntil hverandre

 2. Fra mandag kjører Tide åtte busser, men de vet ikke hvilke ruter de vil dekke

 3. Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

 4. Åtte nye smittede i Bergen

 5. – Direkte arrogant, sier fylkespolitiker om Abid Rajas besøk i Bergen

 6. Flere koronasmittede har reist på tvers av landet med fly og tog

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg