Byrådet fengsler gatekunsten

DEBATT: Gatekunsten har aldri bedt om å bevares, men respekteres.

Publisert: Publisert:

RÅD TIL Å VERNE: Hadde Dolk ønsket det, hadde han helt fint klart å finansiere en verning av gatekunsten fra egen lomme, skriver innsenderen. Foto: Odd Mehus

Debattinnlegg

Thale Brekke

Kjære byrådet, jeg har et par høner å plukke med dere. Det gjelder de pågående planene for byens aller største gatekunstner, de 50.000 kronene dere tar fra kommunekassen for å komme i mål, og ikke minst de signalene dere sender ut til resten av gatekunstmiljøet underveis i prosessen. At dere nå verner om Dolks kunstverk for vær, vind og vandalisme sier meg at dere ikke helt har forstått hva som er gatekunstens natur.

Handlingsplanen for graffiti og gatekunst i 2011 fremsto som både inspirerende og flott, og viste til Bergen som en moderne by med et fremtidsrettet kultursyn. Det er ikke byrådets engasjement jeg er skeptisk til, men midlene dere vil ta i bruk for å komme i mål: ramme og pleksiglass.

Påtvingende elite

Dolks suksess bunner i det faktum at han startet sin virksomhet ved å stille seg utenfor kunstinstitusjonenes rammer. Å skulle ramme inn og bevare de av verkene hans som fremdeles er å finne på gateplan, påtvinger en elite innenfor den kanskje frieste kunstformen vi har. En kunstform som aldri har bedt om å bevares, men respekteres. En demokratisk kunstform, som i utgangspunktet er skapt av og til alle.

Les også

Her er byens styggeste galleri

Gatekunstens viktigste særtrekk er friheten den uttrykker, grenseløse motiver som lever på det pulserende og urbane byrommets premisser. Men også friheten mottakeren har til å trekke egne konklusjoner knyttet til innhold og mening, uten å bli begrenset av verken ramme eller glass. Overraskelsen som oppstår når man treffer på et mesterverk på gaten som tilfeldig forbipasserende understreker nettopp dette.

Desperat forsøk

Verningsprosjektet fremstår som et desperat forsøk på å ta til seg en bit av en kunstner som er såpass populær, at de færreste av oss vil få sjansen til å betrakte kunsten hans i egen stue. Når byrådet kaster 50.000 kroner etter kunsten til en mann som ikke trenger mer enn ti minutter på å håve inn millioninntekter på arbeidet sitt, lurer jeg på hvor meningen med handlingsplanen er blitt av. Hadde Dolk ønsket det, hadde han helt fint klart å finansiere en slik verning fra egen lomme.

Så, kjære byrådet, mens dere tenker over hvilke signaler dere sender ut, foreslår jeg at dere putter litt ekstra penger i deres egen sparegris, så dere en vakker dag kanskje kan få nyte den fengslede gatekunsten til Dolk så mye dere vil, for dere selv. Neste gang dere putter fingrene i kommunekassen håper jeg det blir for å dele med dem som trenger det mest.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg