Nå flytter jeg fra sentrum

DEBATT: Kjære Hilde Sandvik. Jeg har før elsket Bergen sentrum like mye som du, men nå flytter jeg.

Publisert:

_DSC6324.jpg Foto: Elias Dahlen

Debattinnlegg

Marlen Foseid
Bergen

Kjære Hilde Sandvik. Jeg leste med interesse din hyllest til Bergen sentrum i BT i fredag, og det er klart, jeg tror jeg har elsket Bergen sentrum like mye som deg. Men det var før. Etter høstferien flytter jeg fra mitt nydelige gamle bergenshus med aner tilbake fra før bybrannen i 1702, et hus vi har brukt år på å restaurere og pusse opp.

Ensretting

Hvorfor? Tja, kanskje svaret ligger i Starbucks? For der du ser mangfold og valgfrihet, ser jeg ensretting og valg som begrenser seg til hvilken kafe vi skal gå på idag. Og vi går stort sett ikke på kafeer. Tidligere miljøvernminister Torbjørn Berntsen lanserte utrykket «forjævlifisering». Jeg vil gjerne bruke det samme uttrykket i forbindelse med hyblifiseringen og kioskifiseringen av Bergen sentrum. Her jeg bor er det snart bare studenter som leier hybler, så hvor blir det av mangfoldet da? Og hvor blir det av de som skal holde orden på strøket tror du? Kan trehusbebyggelsen som turistnæringen er så stolt av bli noe å vise fram hvis forfallet får fortsette?

Så har vi selve sentrumskjernen. Forleden dag snakket jeg med en ung dame som bor like ved trappen til Johanneskirken. Hun hadde studert i København og bodd i sentrum av denne byen i flere år. Den sjokkerte damen kunne fortelle at det var liv og røre også i København på lørdagskvelden, men ikke samme flatfylla som festglade bergensere representerer. Hun skulle selvsagt flytte, for en fest— og fyllearena er ikke spesielt egnet som oppvekstmiljø. I tillegg er det magert med valgfrihet når det gjelder butikker.

Få skobutikker

Vi har kiosker og puber i Bergen sentrum, og det overalt, men få skobutikker, garnbutikker, blomsterbutikker og kolonialer. De har forsvunnet én etter én i løpet av få år. Vi som bor i sentrum blir mer og mer henvist til å reise ut til sentrene for å få dekket våre handlebehov. I løpet av ti år har valgfriheten blitt svært begrenset, hvis du da ikke er student eller turist.

Les også

«Bergen er snart så attraktiv som den dama ho skal vere»

Jeg synes det er sårt å flytte, sårt å si farvel til et hus med sjel, sårt at politikerne ikke ville høre etter, sårt at sentrum nesten utelukkende skal tilrettelegges for turister og studenter, men ikke for oss som så gjerne ville bo her og ta vare på det helt unike bomiljøet som Bergen sentrum kunne blitt, særlig for barnefamilier.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg