Eksamen må fjernes

Publisert Publisert

UNØDIG STRESSENDE: Tiden er inne for å tenke nytt om eksamensordningen, skriver Tobias Drevland Lund i Rød Ungdom, Rødts ungdomsparti. Foto: SCANPIX

Debattinnlegg

  • Tobias Drevland Lund
    Leder, Rød Ungdom

Aldri før er det blitt stilt høyere krav til norske elever. Nåløyet blir trangere, og presset på elevene øker. Som et minimum bør elevene få muligheten til å vise frem den samlede kunnskapen sin og ferdighetene de har opparbeidet seg gjennom det siste skoleåret. Det får de ikke i dag, med en over hundre år gammel modell som krever at han eller hun er i toppform på eksamensdagen.

Tiden er inne for å tenke nytt om eksamensordningen. Fra Kunnskapsdepartementet får vi høre at fornyelsen av fagene skal legge opp til mer dybdelæring, til forskjell fra overfladisk læring som når du pugger deg til kunnskap. Hvis kunnskapsministeren virkelig står for dette, bør han skrote dagens eksamensordning.

Les også

Tiden er overmoden for å tenke nytt om lekser

Eksamen i dag legger opp til unødvendig mye stress for elevene. I ukene før bruker mange mye energi på å bare gå og grue seg til eksamen. Dessuten legger oppkjøringen til eksamen beslag på mye tid som kunne vært brukt til skikkelig undervisning, og ikke være et maratonløp i pugging, slik det er i dag.

Det trengs reell nytenkning om hvordan skolen kan utvikles til å bli bedre og mer rettferdig. Vi foreslår å erstatte eksamen med mappevurdering, en samling av tekster og innleveringer fra hele året, som gir et mye bedre grunnlag enn eksamen. En helhetlig vurdering er en rettferdig vurdering.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg