Viktig å bringe krigshistoriene videre

Publisert Publisert

2. VERDENSKRIG: Odd Andreas Grøvlen antakelig først ble fraktet til Gestapohuset, og til slutt til Berlin, skriver innsenderen. Foto: UNIVERSITETSBIBLIOTEKET I BERGEN

Debattinnlegg

  • Per Helge Hansen

Dag Steinfeld har tatt initiativ til pengeinnsamling og fornying av museet i det gamle Gestapo-huset i Veiten, der de mest motbydelige torturmetoder ble tatt i bruk overfor norske landsmenn som ofret sitt liv mot okkupasjonsmakten nazi-Tyskland.

De fleste bergensfamilier ble berørt av krigshandlingene, noen sterkere rammet enn andre. La meg få komme med et bidrag.

Per Helge Hansen Foto: Privat

Min mors slekt, min oldefar og oldemor, kom til Bergen fra Guddalen i 1880-årene. Oldemor drev kolonialbutikk i Lille Øvregaten 6. De fikk åtte barn, hvis jeg husker riktig. Min morfar, Bjarne Grøvlen, var nest yngst.

Storebror Albert og hans kone Helene flyttet inn i huset, og sønnen Odd Andreas ble født i 1919. Odd Andreas ble tidlig med i motstandskampen mot okkupasjonsmakten.

Tidlig en morgen i 1941 ble Odd Andreas arrestert av Gestapo i Lille Øvregate 6. Ingen visste hva som skjedde med han videre. Det ble et traume i vår familie. Hvordan kunne foreldrene Albert og Helene leve videre med dette?

Det jeg har funnet ut i dag, takket være en god venn, er at Odd Andreas Grøvlen antakelig først ble fraktet til Gestapo- huset, og så sammen med tretten andre til Oslo.

Derfra ble de fraktet videre med båt til Hamburg, og til slutt til Berlin. I Tegel fengsel ble det holdt en «rettssak» i juni 1942. 6. oktober 1942 ble Odd Andreas Grøvlen skutt sammen med andre. Nå er alle i Grøvlen-slekten, som gjerne ville vite hva som skjedde med Odd, døde.

Men nå jeg vet, og kan bringe historien videre til mine ungdommer.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg