AdO – en arena for alle?

Som far til et funksjonshemmet barn, mener jeg mangelen på tilrettelegging på ADO er skandaløs.

Publisert:

DÅRLIG TILRETTELAGT: Her er det overhodet ikke tilrettelagt for av- og påkledning eller stelling av den funksjonshemmede, skriver Gunnar Langlo. Foto: Jan M. Lillebø

Debattinnlegg

Gunnar Langlo
Desillusjonert far til funksjonshemmet sønn

Skal AdO arena bare være en svømme- og badearena for eliten, proffene, de friske og fysisk oppegående? Det er grunn til å stille spørsmålet nå to år etter innvielsen. De mange hundrede fysisk handikappede som er avhengig av rullestol i denne byen, så med forhåpning frem til åpningen av dette gigantanlegget. Her skulle endelig de funksjonshemmede få et ordentlig bassengtilbud med tilstrekkelig oppvarmet vann.

Det såkalte opplæringsbassenget er tiltenkt barn, familier og funksjonshemmede fra hele Bergensregionen. Når det ikke finnes tilbud i Bergen kommune med nødvendig oppvarmet basseng og garderobefasiliteter for dem som er immobile, skulle man forvente at det ble trangt om saligheten i det nye ADO-anlegget.

Les også

Slett rumpevask i ADO-arena

Men hva skjer? Jo, de funksjonshemmede med ledsagere, som ser frem til et sårt tiltrengt terapeutisk bad, må snu i garderoben. Her er det overhodet ikke tilrettelagt for av- og påkledning eller stelling av den funksjonshemmede. På den ene langsiden er det montert en smal benk på ca. 30 cm i ca. 40 cm høyde fra gulvet. Det betyr at man ikke kan plassere den funksjonshemmede på benken, bortsett fra hvis det er en baby. Ledsageren må da ligge på knærne på gulvet for å kle av og på den funksjonshemmede.

I tillegg er den eneste dusjen på andre siden av rommet, mellom ulike hjelpestoler og et toalett. Hverken dusjen eller toalettet har forheng eller skillevegg. Dem som ikke kan forestille seg «fasilitetene», bør ta seg en tur innom.

Les også

Kommunen fratar datteren vår muligheten til å dra på ferie.

Hvor har byggherren Bergen kommune med konsulenter, arkitekter og Kommunalt råd for funksjonshemmede vært i planprosessen? Har de funksjonshemmedes organisasjoner vært konsultert? Hva med påbudet om brukermedvirkning i henhold til plan- og bygningsloven?

På bakgrunn av det fullstendig fraværende bassengtilbudet for multifunksjonshemmede i Bergen kommune, fremstår denne mangelfulle tilretteleggingen i dette nye milliardanlegget rett og slett som skandaløs.

Dette bør det ordnes opp i snarest. Det vil ikke koste mange kroner å få de nødvendige fasiliteter på plass. Det blir en dråpe i havet. Det finnes blant annet stellebenker som kan slås ned fra vegg og mobile dusjsenger.

Ansvarlig byråd bør ta affære og gjøre alvor av fagre løfter om tilrettelegging for funksjonshemmede i denne byen. Så kanskje funksjonshemmede kan få tilnærmet samme tilbud som oss andre.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg