Må dette bli kortvarig

Vi er ved et punkt hvor det rett og slett er uansvarlig å ikke se for seg noen av de verste mulige scenariene.

LYDIG: Hvor mange meningsfeller og lydige marionetter vil Trump og hans sjefsstrateg Bannon ha samlet omkring seg innen utgangen av neste år, spør Rune Berglund Steen. Scanpix

  • Rune Berglund Steen
    Leder, Antirasistisk Senter

Som mange føler jeg en dyp uro over utviklingen i USA, som trolig ikke vil gi seg før Donald Trump er fjernet fra presidentembetet. Det som gjør at jeg virkelig mister nattesøvnen, er hva som er Stephen Bannons «end game» – hvor vil egentlig presidentens mektige rådgiver, og hvordan han har tenkt å komme seg dit.

De fleste har nå fått med seg rådgiver Stephen Bannons høyreekstreme ståsted og hans sentrale rolle i Trump-administrasjonen. For eksempel hadde The New York Times nettopp hadde en lederartikkel med tittelen «President Bannon?». Det vil være feil å hevde at Trump og Bannon representerer fascisme i dens historiske utgave, men det er en enda større feil ikke å gjenkjenne at fenomenene er beslektet. Det er snakk om vår tids utgave av et reaksjonært, autoritært og nasjonalistisk samfunnssyn som vi foreløpig ikke vet hvor mye vil koste oss.

Hva vi har sett de første ukene, er oppriktig rystende. Igjen er vi tvunget til å se på - ikke uten evne til å handle, men likevel i en vesentlig forstand maktesløse - mens Trump og Bannon arbeider for å ødelegge det liberale, demokratiske landet som med sine mange styrker og sine mange mangler og feil, kan ha begitt seg inn på en av sin histories mørkeste veier. Uansett hva vi har elsket ved USA, og uansett hva vi har hatet, er det vi ser nå et annet USA enn vi er vant til, hvor det som har vært godt i samfunnet, har begynt å minne om en motstandsbevegelse.

Les også

- Trump angriper sannheten og vitenskapen

Neste år er det valg på Kongressen i USA. Alle plassene i Representantenes hus er på valg. På den positive siden: Jeg vil anta at Demokratene har en god sjanse til å vinne tilbake flertallet og dermed til å innlede en formell prosess for å avsette Trump. I Senatet er nokså få republikanere på valg. Hvis Demokratene først får flertall i det ene huset, kan de likevel sparke i gang en prosess som kan ende med å fjerne Trump. Med mindre vi skulle være så heldige at republikanerne blir med på dette allerede før neste valg, vel vitende om at de kan stå overfor et kraftig nederlag hvis Trump blir sittende.

På den negative siden: Dette vet Stephen Bannon. Hvis han og Trump skal beholde makten, må Trump enten styrke sin popularitet kraftig frem mot valget, eller så må de beholde makten på annet vis. Etter de første ukene føles det ikke som at strategien er å vinne popularitet.

Hvis man for eksempel tenker seg at de vil bruke Vladimir Putins regime som «playbook», er dette skummelt. Hva skal til for å kue et stort land med sterke institusjoner, og hvor sterke er institusjonene egentlig? Man ser allerede tendenser til at administrasjonen tilsidesetter domstolene i forbindelse med innreiseforbudet fra sju muslimske land. Hvor mange meningsfeller og lydige marionetter vil Trump og Bannon ha samlet omkring seg innen utgangen av neste år?

Hvor mange står klare til å tjene uten å si sjefene imot? Hvor mange vil la seg presse når alternativet er å miste posisjoner? Kan vi se straffetiltak mot de store selskapene som opponerer mot Trump, slik Putin gjorde med oligarkene, nå som Trump styrer skattevesenet, eller kan han søke å svekke dem på annet vis? Og hva skal til for å kneble media? Kan vi se journalister bli drept - ikke av myndighetene, men av ekstreme grupper som indirekte opererer på deres vegne? Eller fengslet, i større grad enn vi så under opptøyene nylig, med vikarierende begrunnelser?

Les også

Nå er vi blitt kjent med USA

Hvis Jeff Sessions bekreftes som justisminister - en mann som Bannon har beskrevet som en lederfigur innen sin nasjonalistiske og populistiske bevegelse - hvor sterkt vil borgernes vern da være svekket mot en autoritær president? Hvor effektivt håndheves domstolenes beslutninger hvis justisministeren svikter?

Kreftene som ønsker å fjerne Trump, er sterke, og jeg tror en prosess med å få ham avsatt vil vokse frem. Men jeg er også redd for at Trump vil bli sittende så lenge at han, når det skjer, vil ha makt til å motsette seg det. Samtidig risikerer man å se et splittet land, hvor store stater stiller seg imot det Trumps føderale regjering gjør.

Vi lever i en verden i konstant bevegelse og utvikling, men ingen av oss har noen gang sett et USA i en slik tilstand av uro og i verste fall forvandling som det som utspiller seg nå. Dette er verdens mektigste land. En gjeng med høyreekstremister som ikke burde ha tilgang på mer enn et tastatur med ødelagte taster etter sinte tirader nattestid, har vunnet innpass i øverste sjikt av den mektigste regjeringen i verden. Her omgir de en narsissist som synes å trives godt i deres selskap.

En amerikansk president som ifølge fremstående fagpersoner, blant annet ved det anerkjente Johns Hopkins-universitetet, lider av «malignant narcissism», og en høyreekstrem ideolog som står straks bak ham – det er noe av det skumleste jeg kan tenke meg. Neida, Trump er ikke en legemliggjøring av Hitler. Men hvor nær kommer man med kombinasjonen av Trump og Bannon - om ikke den Hitler som sto for Holocaust, så den Hitler som gjorde Tyskland til et rasistisk diktatur?

Det føles ekstremt å skrive dette, men det kjennes som at vi er ved et punkt hvor det vil være feil – og rett og slett uansvarlig – ikke å se for seg noen av de verste alternativene som mulige scenarier. Det er nødvendig hvis man overhodet skal ha en sjanse til å bekjempe dette.

Les også

Hurra, vi hater Trump

Samtidig lurer forbindelsene med før nevnte Putin i bakgrunnen. Man spør seg hva som nå skjer internt i de vestlige etterretningstjenestene i en situasjon der det foreligger konkrete mistanker om et lyssky samarbeid mellom Moskva og det som nå, tragisk nok, har blitt Washington. Mer enn det: Hvilken hjelp kan Trump og Bannon regne med fra dette holdet?

Jeg håper at USA er sterkt nok til å stå imot, men vi opplever prosesser som er vanskelig å overskue. Må det bli kortvarig. Må de dystopiske scenariene vise seg å være feberfantasier. Må de sindige hodene vinne frem. Og må alle de gode kreftene som trengs nå, gjøre seg klare for hva enn som kommer.

Dette er hva jeg ligger og tenker på kvelden etter å ha lest de nyeste artiklene i amerikanske nyhetsmedier. Dette er den uroen som det er så lett å kjenne på når mørket har lagt seg utenfor, og man skal prøve å sove. Det riktig skumle er at jeg føler den samme uroen neste morgen når jeg våkner.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg