Derfor faller oljeprisen

I dag er oljen hovedsakelig brukt til transport. Men måten vi bruker bilen på begynner å endre seg.

Publisert Publisert

FLERE OG FLERE: Om man hadde lyst til å kjøpe en elektrisk bil fra et kjent bilselskap for fire år siden, hadde man bare ett valg - Nissan Leaf. I dag kan man velge blant mer enn 20 modeller. Foto: Eirik Brekke

Debattinnlegg

  • Johannes Mauritzen
    Forsker, Energi- og miljøøkonomi, NHH
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Mauritzen.jpg

Oljeprisen har falt dramatisk. Det er bare seks måneder siden prisen var vel over 100 dollar fatet. I dag er prisen under 50. Økt utvinning av skiferolje i USA er grunnen som er mest trukket frem som en forklaring. Men det er også en annen forklaring som sjelden blir nevnt: Vi er i startfasen på en teknologisk transportrevolusjon.Skiferoljen har hatt en betydelig effekt på det globale oljemarkedet og den amerikanske økonomien. Total oljeproduksjon i USA har økt med mer enn 60 prosent i løpet av de siste fem årene, og nesten all ekstra produksjon kommer fra skiferfelt i Texas og Nord-Dakota. Det blir nå pumpet ut mer olje i USA enn i Saudi-Arabia.

Men prisen på oljen gjenspeiler ikke bare tilbud og etterspørsel i dag, men også forventninger om hva tilbud og etterspørsel blir i fremtiden. Her er det stor risiko for oljeprodusentene.

Les også

- Vi får betydelige omstillingsbehov

For 50 år siden ble olje brukt til å lage strøm, til oppvarming, til å produsere plastikk og kjemikalier og til å lage bensin og diesel for transport. Men i dag er oljen hovedsakelig brukt til transport.

Imidlertid er det store forandringer på vei. Først: Måten vi bruker bilen på begynner å endre seg. Stadig færre unge mennesker velger å ta førerkort. Sjåførservice som Über og bildeling som Bilringen har gjort bilen unødvendig for mange. I mange byer er det blitt økt fokus på gåing, sykling og offentlig transport.

Men den viktigste forandringen er elektrifisering av transport. Om man hadde lyst til å kjøpe en elektrisk bil fra et kjent bilselskap for fire år siden, hadde man bare ett valg — Nissan Leaf. I dag kan man velge blant mer enn 20 modeller.

Les også:

Les også

Salget av elbiler doblet på ett år

Dagens elbiler har svært begrenset rekkevidde, men utviklingen i batteriteknologien skjer raskt. GM la nylig frem sine planer om å lansere en elbil i 2016 med 300 kilometer rekkevidde til en pris rundt 230.000 kroner. Tesla har også planer om å utvikle en bil med like god rekkevidde som sin Model S, men som koster halvdelen.

Hvis oljeprodusentene ser for seg at en stor andel av fremtidens biler kjører på strøm, kan det hende at de nå velger å selge så mye olje som mulig. Dette kan forklare hvorfor vi har sett økende produksjon fra land som Saudi-Arabia og Russland i det siste halvåret tross sterkt fallende oljepriser. Kanskje ser de for seg en fremtid med mange færre kunder.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg