Je Suis Max Hermansen?

Dersom du mister jobben om du ytrer deg, har du ikke reell ytringsfrihet.

Publisert Publisert

FIKK IKKE FORTSETTE: Max Hermansen har frontet den islamkritiske organisasjonen Pegida i Norge. Han har fått beskjed om at han ikke lenger er ønsket i jobben som lærer ved Opplæringskontoret for service og samferdsel i Oslo. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Hans Fredrik Marthinussen
    Professor i rettsvitenskap, Universitetet i Bergen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Siden terroren i Paris har «det offentlige Norge», riktignok med et hederlig unntak i Jonas Gahr Støre, stått på barrikadene for ytringsfriheten. Sjelden har ytringsfriheten, og dens begrunnelse, blitt viet større plass i norske medier. Midt i denne debatten velger så Opplæringskontoret for service og samferdsel å meddele Pegida-frontfiguren Max Hermansen at han ikke lenger er ønsket som lærer. Årsaken som oppgis er «de ytringene han har kommet med … de er for ekstreme for oss». For sikkerhets skyld understreker opplæringskontorets representant at Hermansen er en dyktig lærer. Avslutningen av arbeidsforholdet har altså ikke sammenheng med hans utførelse av arbeidet.

Frank Rossavik skrev i BT at «A4-folk med A4-meninger trenger ikke ytringsfriheten». Her ligger nettopp noe av poenget: Det er de upopulære, kontrære ytringene som er særlig utsatt. Menneskerettighetene skal beskytte mot at flertallet i et demokrati misbruker sin makt over mindretallet. Da er det særlig de ytringene som vekker ubehagelige reaksjoner hos flertallet, som må beskyttes.

Les også

Ytringsfriheten sett fra klasserommet

En reell ytringsfrihet krever mer enn bare fritak fra straffeforfølgning. Dersom du mister jobben om du ytrer deg, har du ikke reell ytringsfrihet. I god Støre-ånd kommenterer styreleder i tankesmien Agenda, Geir Lippestad, Max Hermansen-oppsigelsen slik på Twitter: «En lærer må ha tillit blant elever og foreldre. Diskriminering og fundamentalisme er ikke forenlig med læreryrket.» Mens det tilsynelatende er greit for det politiske Norge å ha en finansminister som sier hun er villig til å bryte menneskerettighetene, ligger det implisitt i Lippestads utsagn at lærere ikke skal ha samme ytringsfrihet som oss andre. Eller kanskje er det for optimistisk å si «oss andre»? Finnes det andre yrkesgrupper som bør være forsiktige med hvordan de uttaler seg i den offentlige debatten? Har vi egentlig en så godt beskyttet ytringsfrihet i Norge for meninger som oppfattes «krenkende» som vi liker å tro?

Max Hermansen-saken er ikke enestående. Det finnes en lang rekke eksempler på arbeidsgivere som reagerer med sanksjoner mot ansatte som ytrer seg offentlig. Og det egentlige offentlige Norge, i betydningen stat og kommuner, er av verstingene. Dette er reelle og alvorlige begrensninger av muligheten til å ytre seg fritt i samfunnsdebatten. Det er lett å stå opp for Charlie Hebdo. Det er vanskeligere å stå opp for Max Hermansen. Men ytringsfrihet skal vel ikke bare være lett?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Skyss frykter mer trengsel tirsdag morgen. Dette er grunnen.

  2. – Ja, det vil bli kaos i Åsane

  3. Ruth Grung tapte i Bergen, men gir seg ikke: – Jeg står løpet ut.

  4. Dette liker Lars Arne Nilsen dårlig: – Et bergensfenomen

  5. – Hvorfor får norske 9-åringer være på sosiale medier?

  6. Weronica (19) ble kvalm og svimmel hvis hun skulle snakke foran klassen. Slik ble hun kvitt frykten.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg