Myten om velferdsvampyrene

Morten Strøksnes har åpenbart slukt hele menyen av myter på ytterste venstre fløy.

Publisert Publisert

RESSURS: Det store flertallet av private bedrifter som konkurrerer om å levere best mulige tjenester til norske kommuner, er startet og eid av personer med lang erfaring fra offentlig sektor, sier Dag Ekelberg. Foto: Jan M. Lillebø

Debattinnlegg

  • Dag Ekelberg
    Direktør for næringspolitikk NHO
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Dag Ekelberg Foto: NHO

Morten Strøksnes hevder (BT 22.05) at det foregår en storstilt «privatisering av velferdsstaten» og bruker karakteristikker som «barnehagegrossister», «eldrehjemshaier» og «velferdsvampyrer» for å beskrive dem han mener systematisk undergraver velferdsstaten.Han har åpenbart slukt hele menyen av myter på ytterste venstre fløy. Han viser til en kommende bok av Linn Herning i organisasjonen «For Velferdsstaten». Hvorvidt den sprer myter om privat sektor, vet jeg ikke.

Les også:

Les også

Velferdsprofitørene

Derimot vet jeg at Herning og organisasjonen hun tilhører er ideologisk programmert til motstand mot samarbeid med privat sektor. Jeg har ingen overdrevne forventninger til en nyansert fremstilling.

Påstanden om at det eksisterer en «stor maskin som skaper velferdsprofitørene» — en slags konspirasjon av høyrekrefter godt hjulpet av ansiktsløse kapitalister, kan avkreftes. Noen av selskapene som leverer tjenester til norske kommuner er svenske og store, men de fleste er norske og små. Det finnes også norske leverandører av dokumentert gode tjenester som leverer tjenester i utlandet. Nordiske selskaper er faktisk så dyktige at de eksporterer tjenester til flere europeiske land.

Det store flertallet av private bedrifter som konkurrerer om å levere best mulige tjenester til norske kommuner, er startet og eid av personer med lang erfaring fra offentlig sektor. I likhet med andre gründere har de ideer om hvordan man kan gjøre ting annerledes og bedre.

Les også:

Les også

Politiet i vest kan bli sendt med helikoptre fra Statoil

De tar en sjanse og forlater trygge jobber i det offentlige for å realisere drømmer. Jeg kjenner dem, Strøksnes, og kan love deg at dette definitivt er de «selvstendige, iherdige og nysgjerrige ekte kapitalistene» du skriver at du liker.

Private tjenesteleverandører bidrar til å nå viktige velferdsmål hver dag. Enten det dreier seg om å sikre full barnehagedekning, utvikling av demensomsorg, fritt brukervalg i hjemmebaserte tjenester eller sykehjem.

Selvsagt tar de betalt for jobben de gjør, og selvsagt betaler de også skatt. Private bedrifter kan levere dokumentert gode tjenester til lavere eller samme kostnad for skattebetalerne som hva kommunene selv er i stand til.

Har Strøksnes fundert på hvorfor vi aksepterer at norske kommuner ikke anstrenger seg mer for å få mer velferd ut av knappe ressurser? Istedenfor å effektivisere egne tjenester tyr mange kommuner til eiendomsskatt.

Altfor få kommuner har kunnskap om hva tjenestene de leverer faktisk koster. Det er ikke konkurranse, men fraværet av konkurranse i de fleste kommuner som er det virkelige velferdsproblemet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Beksvart velferdssosialisme

  2. Typisk norsk å være middelmådig

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg