Hvor skal jeg lufte hunden min?

Jeg vil så gjerne gi hunden min det aller beste. Men i Bergen er det vanskelig.

Publisert Publisert

FÅ FRIOMRÅDER FOR HUND: Ikke alle har muligheten til å gå på lengre turer i fjellet i en travel hverdag, skriver Tiril Borthne Hvidsten. Foto: Privat/BT

Debattinnlegg

  • Tiril Hvidsten
    skoleelev, Bergen
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Jeg er en hundeeier. En hundeeier som er glad i hunden sin og vil gjøre alt for å dekke behovene hennes. Behov som tilgang på mat, kjærlighet, trygghet, daglige turer og sosialisering.

Hunder trenger å lære hundespråket, og dette skjer i møte med andre hunder. Da lærer hundene hundespråket og blir vant til å møte andre mennesker. Om en valp ikke får oppleve dette, kan den bli redd, og i voksen alder bli aggressiv og i verste fall skade andre hunder og mennesker.

Selv om vi er glad i dyrene våre og viser omsorg for dem, er mye av vår atferd ovenfor dyr forutbestemt av våre folkevalgte på Stortinget. Norge har flere velfungerende lover som skal verne dyrene våre: Bredden på kyrnes båser, hvor mange ryper vi skal felle hvert år og hvor ofte vi skal felle hjort. Vi liker ikke at dyr blir plaget. Dyrevelferd er dypt forankret i vår norske folkesjel.

Les også

– Bileieren som kjørte over hunden min slapp unna alt ansvar.

På den annen side er dyrevelferden begrenset av regler som båndtvang. Båndtvang står i § 4 og § 9 i hundeloven og ble opprinnelig innført for at sauer og bufe fritt kunne beite uten å risikere å bli angrepet av hunder, men også for å ivareta fuglers rett til å hekke fritt i hekkeperiodene. I tettbygde strøk er det en selvfølge at hunder ikke kan løpe fritt omkring og gjøre som de vil. Båndtvangen skal også beskytte andre mennesker mot uforsvarlige hunder.

Følgelig, er sosialiseringen viktig for å begrense den atferd som båndtvangsreglene i utgangspunktet ønsker å beskytte borgerne mot. Hva er så problemet?

Problemet er at det finnes få eller ingen tilgjengelige lovlige områder for hundesosialisering i vår kommune. Vi hundeeiere kan ikke forstå hvorfor det skal være problematisk å sette av flere områder hvor man kan la hundene løpe fritt, leke og være lykkelige og avbalanserte.

For å få en balansert hund i hverdagen, trenger hunden både mental og fysisk trening. Et eksempel på dette er min hund. Hun er av rasen border collie, verdens mest intelligente hunder, ifølge forskere. Hunder som henne trenger mentale utfordringer, men det er ikke nok. Hun trenger også fysisk trening for å være rolig og fornøyd.

Vi trenger flere uteområder der vi hundeeiere kan slippe hunden vår uavhengig av båndtvangen. Bergen kommune har tilrettelagt ved å bygge tre offentlige hundeluftegårder i Bergen. Det er en ved Tveitevannet på Sletten, en på Tennebekk og en ved Liavatnet i Åsane. Vi trenger flere. For få hundeluftegårder i Bergen begrenser løpemulighetene for hundene våre. Områder der hundeeiere kan møtes og slippe hundene er viktig for allmennheten.

Les også

«Kan jeg sende hunden min alene på bussen?»

For oss hundeeiere er hundeluftegårder en god løsning i hverdagen. Ikke alle har muligheten til å gå på lengre turer i fjellet i en travel hverdag. Å sykle med hunden er også en mulighet, hvor hunden kan få løpe. Ulempen med dette er at de fleste veiene er asfaltert, noe som ikke er bra for hundens poter på lengre sikt. Når vi sykler med hunden er det vanskelig å lese dens språk, og når den blir sliten kan den ikke selv regulere tempoet. Derfor er det å slippe hunden det beste alternativet. Da kan hunden selv bestemme hvor raskt og lenge den vil løpe.

Vi hundeeiere vil så gjerne gi dyrene våre det aller beste. Vi ønsker det samme som våre folkevalgte har bestemt gjennom lover og vedtekter. Det er kun en ting jeg som hundeeier vil be dere i Bergen kommune om, vær så snill, tilrettelegg flere uteområder for hunder i Bergen!

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg