Falsk identitet bør ikke kvalifisere til opphold i Norge

Publisert Publisert

BØR IKKE LØNNE SEG: At man skal få amnesti bare fordi man har vært i Norge i 16 år, kan ikke være rett, mener Ove Trellevik. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Debattinnlegg

  • Ove Trellevik
    Stortingsrepresentant, innvandringspolitisk talsmann (H)

I BT 1. mars spør Jusu Fallaha Gyflan/Francis Solomon om man ville sagt nei til å bytte identitet hvis man var i samme situasjon som ham.

En ting er sikkert. Nær 70 millioner mennesker på flukt ønsker seg en bedre tilværelse. FN spår at migrasjonskrisen kan bli større. Jeg har nylig vært med kommunalkomiteen i Libanon og Jordan og besøkt flere flyktningleirer. Mange lever på et eksistensminimum og i stor fattigdom.

Verden har en formidabel oppgave med å løse verdens fattigdomsutfordringer og flyktningkriser. Løsningen kan ikke være å premiere de om har fått opphold i nye vertsland på falske premisser.

Les også

Les også innlegget som Trellevik viser til: «Jeg brukte falsk identitet, men jeg er ikke kriminell»

Der er lett å få sympati med Jusu/Francis i hans situasjon. Men at man skal få amnesti bare fordi man har vært i Norge i 16 år, kan ikke være rett. Det er ikke på generelt grunnlag straff å bli fratatt noe en i utgangspunktet ikke skulle ha hatt, selv om en kan oppleve det slik.

Dersom Norge åpner opp for generelt amnesti i slike saker, vil det raskt bli sett på som en ny migrasjonsvei til Norge. Da er spørsmålet om millioner av andre migranter også vil gjøre det, og ikke bare den enkelte leser av BT. Derfor bør det aldri lønne seg å oppgi falsk identitet.

Likevel, regjeringen arbeider med et lovforslag om tap av statsborgerskap. Der skal en vektlegge flere kriterier som kan bidra til at noen i særlige tilfeller likevel kan få beholde sitt statsborgerskap etter en forholdsmessig vurdering av blant annet årsak og konsekvenser.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg