Mat uten matglede for eldre

Vil man ha tilbakemelding må man be om den.

GOD MAT: All verdens ernæringsstrategier hjelper ikke dersom maten ikke er god, skriver innsenderne. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  • Jana Midelfart Hoff
    Bystyrepolitiker (H)
  • Marte Monstad
    Bystyrepolitiker (Frp)
Publisert:

Takk til Helge Torgersen og Morten Holvik for at de forteller hvordan maten de får levert av kommunen smaker. Vi har flere ganger bedt byrådet om å gjennomføre en brukerundersøkelse blant de som får middag levert fra kommunen - uten å få gjennomslag.

Som Helge Torgersen sier: «Vår generasjon er vant til å spise opp maten de får servert, og si takk for maten etterpå». Vil man ha tilbakemelding, må man be spesifikt om den. Det burde byrådet være interessert i av flere grunner:

For det første er underernæring utbredt blant eldre, og en viktig årsak til dårlig livskvalitet og sykehusinnleggelser. Mat som smaker godt, er medisin!

For den andre endrer smakssansen seg i løpet av livet. Blant annet blir luktesansen dårligere. Som 80-åring kan man trenge mer smak på maten enn en 30-åring, for at den skal smake godt. Det er derfor problematisk dersom smakspanelet i hovedsak er yngre mennesker enn målgruppen.

For det tredje ble matleveringen i Bergen lagt om i 2017. Man kan ikke lenger velge å få varm mat hjem daglig. Ukens mat leveres en gang i uken, og må varmes opp av mottager selv. Dette er en stor endring - desto viktigere å få brukernes tilbakemelding!

Les også

– Sykehjemsmaten blir ofte tilberedt feil, sier kommunens matkoordinator

Mangfold er bra, også når det gjelder matlevering til eldre. Det er uheldig at kommunen har bundet seg til en leverandør, vi ønsker at man skulle hatt flere leverandører. Bergen kunne hatt tilbud som København, hvor brukerne kan velge mellom ulike tilbydere, flere menyer og varm eller kald mat.

Spisevenn er en flott ordning, og en fin ramme rundt et måltid. Men det inni rammen må være noe å glede seg over, ikke en kilde til ergrelse.

Vi håper nå at byrådet endelig ser verdien av en undersøkelse og at den gjennomføres i høst. Dersom det skulle vise seg at dagens mat ikke smaker, må det ryddes opp i. All verdens ernæringsstrategier hjelper ikke dersom maten ikke er god.