En ny type blotting

Man kan ikke løpe fra en digitalblotter. Kanskje noen ting var bedre før.

KRENKENDE: - Jeg har selv opplevd å få videoer/bilder på Facebook og snap av mannlige kjønnsorgan, skriver Elisabeth Thomassen. Foto: Scanpix

  • Elisabeth Thomassen
    Bergen
Publisert:

Det skrives mye om at man må passe på barna sine ved bruk av Snapchat og andre sosiale medier, slik at de ikke sender bilder av seg selv av seksuell art.

Jeg har derimot ikke sett en eneste artikkel om at voksne folk vilkårlig sender svært grove bilder og videoer av seg selv til andre voksne. For meg fremstår dette som en form for blotting.

Andre voksne kan tenne på bilder av barna dine:

Les også

Nå må dere foreldre tenke dere om

Elisabeth Thomassen

Nå som samfunnet stadig blir mer digitalisert og vi har alle disse nye måtene å kommunisere på, så virker det som grensene for hva som er greit og hva man må tolerere stadig flyttes.Jeg har selv opplevd å få videoer/bilder på Facebook og snap av mannlige kjønnsorgan. Det oppleves som svært krenkende og usmakelig.

Nye medier skremmer oss:

Les også

Hvorfor blir vi så forarget når vi ser folk som er oppslukt av mobilen sin?

Jeg skjønner jo at dette kommer fra mennesker som mangler antenner og ikke forstår at man ikke skal gjøre sånt.

Selv om man sletter vedkommende, så fjernes ikke problemet. De sender kanskje videre til andre, og ja kanskje til barn til og med. Dette er kanskje et usynlig problem som er vanskelig å få tak i omfanget av. Den digitale blotteren kan fortsette å følge deg, og kontakte deg ved å opprette nye kontoer i digitale medier.

Ny rapport:

Hva skiller mennesker som forulemper andre med bilder av seg selv i digitale medier fra den fremmede blotteren som drar ned buksen når du går forbi?

Denne digitale blotteren vet hvem du er, du kjenner ham, du kjenner gjerne familien hans og vennene hans. Han kjenner deg, han vet hvor du bor. Du kan treffe ham på fest eller på butikken neste dag. Han er gjerne i din nærmeste omgangskrets.

Hun maler ikke livet bare rosa:

Les også

«Sophie Elise sier det som det er»

Disse digitale blotterne som oppstår fra intet er en skremmende utvikling. De er perverse og personlige. De lar seg ikke hindre av at du kjenner dem. Vedkommende finner plutselig ut at han skal «beære» deg med et bilde eller en video. Du får ikke muligheten til å beskytte deg, meldingen kommer nådeløst rett i innboksen din.

Ditt eneste forsvar er tomme ord og muligheten til å blokkere profilen.

Man blir så overrasket av at noen man kjenner faktisk er i stand til å gjøre deg til et «offer» for blotting. Det er vanskelig å si ifra. Jeg synes faktisk synd på dem, men det løser jo ikke problemet – for det stopper dem ikke i å finne nye offer.

Når man sier ifra så får man svar som «den skulle ikke til deg men en annen». Så fortsetter det, og det blir grovere og hyppigere.

Når man da faktisk eksploderer så har man ikke andre virkemidler enn tomme ord. Kanskje det er denne reaksjonen som gir ham glede, hva vet jeg. Min reaksjon var først stillhet, deretter en klar melding. Jeg skrev til ham at jeg ikke ønsket slike bilder, jeg kalte ham syk og pervers og ba ham om aldri å kontakte meg igjen.

For å få det helt klart frem; jeg har aldri hatt en flørt eller tett vennskap ved vedkommende. Dette er en helt vanlig bekjent. Men bare det at jeg må skrive dette for å illustrere at dette er det faktiske forholdet blir feil. Denne oppførselen hadde ikke vært akseptabel selv om vi hadde vært «nærmere». Den er forferdelig, den skremmer meg.

Den skremmer meg på vegne av andre kvinner og jenter som også må oppleve dette.

Jeg kan ikke være stille lenger, akseptere det uakseptable. Dette er noe vi må snakke om. Det er et «nytt» problem. Det er alvorlig. Det er ikke unikt, jeg har opplevd dette flere ganger. Jeg nekter å tro at jeg er den eneste som er utsatt for nett-blotting.

Jeg har vanskelig for å tro at digitalblotting ikke er et problem. Det hjelper ikke å blokkere på samtlige medier når man er så tilgjengelig og synlig. Disse menneskene trenger hjelp som hindrer dem i å plage andre med sin svært upassende oppførsel. Dette handler ikke bare om god gammeldags folkeskikk, det handler om grensene mellom rett og galt som kanskje ikke er så synlig på sosiale medier som Snapchat og diverse innbokser i andre medier.

Man kan ikke løpe fra en digitalblotter. Kanskje noen ting var bedre før.