Vi må fylle Stortinget med gode feer

Hva om noen hypnotiserte klimaforhandlerne?

Publisert Publisert

KLIMA: Ville Stortinget ha jublet over å fase ut oljeindustrien i løpet av femten år? Ville republikanerne i den amerikanske kongressen ha godkjent en avtale som tvang dem til å stenge ned kullkraftverk og investere i ren energi? Ville det indiske underhuset gå med på å måtte øke klimamålene sine hvert femte år på ordre fra FN, spør Lage Nøst. Foto: privat

Debattinnlegg

  • Lage Nøst
    talsperson for Grønn Ungdom
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jeg er på klimatoppmøtet i Paris. Her kryr det av forhandlere som skal lage en ny global klimaavtale. Egentlig skal den være ferdig på fredag, men det tar nok mer tid.

Ingen tror avtalen blir perfekt. Men hva hadde skjedd om vi fikk den perfekte avtalen i Paris, egentlig?

Les også

Klimaavtale utsatt til lørdag

Se for deg at alle forhandlerne ble hypnotisert av en god fe:

For ordens skyld har feen doktorgrad i klimatologi, juss og statsvitenskap. Feen fortryller alle forhandlerne til å stanse kjeklingen og bli enige om den best mulige klimaavtalen.

Forskning er en klok måte å investere i den globale fremtiden:

Les også

Grovt nedprioritert forskning

Denne avtalen setter et hårete mål om å begrense global oppvarming til maks 1,5 grader celsius, slik at små øystater ikke synker.

Den forplikter alle land til å kutte utslipp, men slår fast at rike land med størst historisk ansvar for klimakrisen skal kutte mest.

Avtalen sier at verden skal fase ut fossile brensler innen 2050. Rike land skal være fossilfrie rundt 2030. Den sørger for at alle land må skru opp klimamålene sine hvert femte år.

Klima— og miljøminister:

Les også

Forhandler på spreng

Avtalen sikrer støtte til dem som må tilpasse seg klimaendringer, og at rike land skal betale for grønn omstilling i utviklingsland. Den har en god plan for hvor mye og hvordan.

Avtalen er selvsagt juridisk bindende.

Men så hva ? Hva vil skje når de hypnotiserte forhandlerne vender hjem?

Ville Stortinget ha jublet over å fase ut oljeindustrien i løpet av femten år? Ville republikanerne i den amerikanske kongressen ha godkjent en avtale som tvang dem til å stenge ned kullkraftverk og investere i ren energi? Ville det indiske underhuset gå med på å øke klimamålene sine hvert femte år etter ordre fra FN?

Jeg tror ikke det. I dagens politiske landskap vil selv ikke en god fe i Paris kunne fikse klimaet.

Hva med feer på Stortinget ? Om verden greier å stanse livsfarlige klimaendringer eller ei, avhenger av hvor mye landene gjør på hjemmebane:

Vi trenger politikere som vil gjøre det rådyrt å forurense, som investerer massivt i fornybar energi og klimasmart transport, som tør å ta tak i overforbruk og sløsing, og som er villige til å betale for at mennesker på andre siden av kloden kan få bedre liv i et mer klimavennlige samfunn.

Vi må fylle Stortinget med gode feer!

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Endelig. Det er vanvittig godt.

  2. Ingebrigtsen kunne glise for Branns sjeldne bragd

  3. Dordi likte ikke det hun fikk høre på butikken

  4. Vurderer anbefaling av munnbind på buss og bane

  5. – Eg er skuffa over det eg såg i parken

  6. FHI anbefaler at flere land blir røde

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg