Gode grunner til å verne om skolegudstjenestene

Hva er det Lomsdalen frykter? At en litt traust og monoton preken hjernevasker barna?

Publisert: Publisert:

KIRKEN: De fleste elever synes ikke skolegudstjeneste er så veldig spennende, men det er allikevel mye bedre enn vanlig skoledag. Kirken er pyntet, man tenner lys – ja, man risikerer å komme i julestemning, skriver innsender. Foto: Eirik Brekke

Debattinnlegg

John Glenn Robertsen
Lærer og samfunnsdebattant

Nå er vel undertegnede temmelig «inhabil» siden jeg arbeider som lærer i en kristen privatskole. Men jeg underviser i basisfag, og føler meg ikke et snev helligere enn Hvermansen. Gudstjenester er en veldig liten del av skolehverdagen – da det heller er god etikk og moral vi forsøker å innprente i neste generasjon, det som før het folkeskikk.

Jeg leser i Bergens Tidende at lektor Christian Lomsdalen, som er selverklært gudsfornekter og ivrig talsperson for Human-Etisk Forbund, ønsker skolegudstjenesten dit pepper’n gror.

Da jeg arbeidet i den offentlige skole, var skolegudstjenestene av variert betydning. Noen skoleledere så verdien i dette, andre tonet det heller ned. Men det virker som at talspersoner som Lomsdalen ser voldsomme problemer med at elevene en gang i året er med på en jule- eller påskegudstjeneste.

Hva er det han frykter? At (unnskyld meg) en litt traust og monoton preken hjernevasker barna? Jeg har til gode å høre om traumatiserte elever etter kirkebesøk.

De fleste elever synes ikke skolegudstjeneste er så veldig spennende, men det er allikevel mye bedre enn vanlig skoledag. Mange elever og lærere setter faktisk pris på en tradisjonell julegudstjeneste. Kirken er pyntet, man tenner lys – ja, man risikerer å komme i julestemning.

Men så er det han Jesus da, tenk om presten nevner det navnet. Man kan jo få assosiasjoner til et navn som ikke skulle nevnes i J.K. Rowlings Harry Potter...

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg