Fint vær?

Under opphold i USA oppdaget jeg at ingen amerikaner delte min idé om hva som var fint vær.

Publisert Publisert

ALTFOR VARMT: Sannsynligvis må vi etter denne sommeren revurdere ideen om at jo varmere, jo bedre, skriver innsender. I slutten av juli var det så varmt i Bergen at pingvinene på Akvariet måtte kjøles ned med is. Foto: Elias Dahlen (arkiv)

Debattinnlegg

  • Kai A. Olsen
    Molde i 32 grader
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Etter å ha fortalt oss om morgendagens vær, sol og mer enn 30 grader, forteller meteorologene at det fine været skal fortsette i dagene fremover. Naboene sier det samme – det fine været skal vare ut uken.

Fint vær? Er ikke tretti grader i meste laget? Det er for varmt å sitte ute og for varmt til å sove. Mange norske bønder har vel fått nok av fint vær. Hva med dem som bor i Oman? Åpenbart sier vel ingen fint vær når termometeret viser 42 grader midt på natten.

Vi må altså tilpasse terminologien til klimaet. I Norge pleier vi å hutre oss gjennom sommertemperaturer på 15 grader. Da vil alt som er varmere oppfattes som positivt. Blir det over tjue grader snakker vi om fint vær.

Foto: Kai A. Olsen

Men slik er det ikke i varmere land.

Under opphold i USA oppdaget jeg at ingen amerikaner delte min idé om hva som var fint vær. Opp mot 30 grader ble åpenbart sett på som for varmt. Uttrykket «beautiful weather» ble forbeholdt dager med sol og temperaturer mellom 21–23 grader, altså det som vi (tidligere) ville karakterisere som en god norsk sommerdag.

Sannsynligvis må vi også etter denne sommeren revurdere ideen om at jo varmere, jo bedre. Om varmerekordene skyldes global oppvarming, noe som er sannsynlig, kan vi like godt gjøre det allerede nå.

Her er noen forslag til uttrykk vi kan bruke:

  • Det altfor varme været.
  • Hadde det vært kaldere, hadde vi hatt fint vær.
  • Bergen med sine 20 grader hadde finest vær i dag, det var altfor varmt på Østlandet.
  • Det blir kaldere, er vi heldige får vi fint vær til uken.
Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg