Cannabis bør selges i lovlige utsalgssteder

I dag får organisert kriminelle inntektene fra illegal cannabisomsetning. Det er mer samfunnsnyttig og bedre for folkehelsen å regulere salget.

Publisert Publisert

Å behandle måteholdsbrukere av cannabis som er over 18 år, som ikke har problemer med sin rusmiddelbruk, er sløsing med fellesskapets ressurser og midler, skriver Anita Nyholt.

Debattinnlegg

  • Anita Nyholt
    Talsperson for Folkeaksjonen lovlige utsalgssteder for hasj og marihuana
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Anita Nyholt

Etter politiaksjonene på skolene i Bergen har Dag Endal, tidligere leder for avholdsorganisasjonen Actis, og Øystein Samsonsen fra Norsk Narkotikapolitiforening skrevet debattinnlegg hvor de fremstiller det som at vi som ønsker å lovliggjøre og regulere cannabis på samme måte som for tobakk og alkohol ikke “ønsker minst mulig skadevirkninger blant ungdom og befolkningen for øvrig”. Det er ikke sant, uansett hvor mange ganger det blir gjentatt.

Les også

Narkoaksjon mot skoler i Bergen

Selvfølgelig bør det ikke foregå ulovligheter på skolene. Cannabis bør selges i lovlige utsalgssteder for voksne over 18 år, for å gjøre det mindre tilgjengelig for barn og unge. Selv ikke når cannabis blir lovliggjort for voksne vil det være akseptabelt at det blir solgt eller brukt på skolene, på samme måte som vi ikke tillater salg eller bruk av alkohol på skoler.

Sløsing med fellesskapets ressurser

Å behandle måteholdsbrukere av cannabis som er over 18 år, som ikke har problemer med sin rusmiddelbruk, er sløsing med fellesskapets ressurser og midler. Dag Endal skriver at de som «ikke er mistenkt for å drive salg får tilbud om avrusning». Både bot og behandling er straff, mange vil til og mene at «frivillig» behandling under trussel om straff er mer straff. Alternative straffereaksjoner er mest et tilbud til de som ikke har råd til å betale bot.

Cannabis bør selges i lovlige utsalgssteder for voksne over 18 år, for å gjøre det mindre tilgjengelig for barn og unge.

Norsk Narkotikapolitiforening har egeninteresse i at forbudspolitikken videreføres, for så lenge det er kriminelt å bruke, kjøpe og selge cannabis vil det være lett å få ressurser deretter. At politiet har en egen interesseorganisasjon som arbeider for å opprettholde forbudspolitikken er meldt inn som et demokratisk problem til myndighetene, da det bidrar til at mange ikke tør å delta i debatten.

Mindre tilgjengelig for barn og unge

Da coffeeshopordningen i Nederland ble startet rundt 1970 var det fordi myndighetene ønsket å flytte salget av cannabis fra fritidsklubbene inn i “lovlige” utsalgssteder — for å gjøre det mindre tilgjengelig for barn og unge. Ordningen ble også innført fordi myndighetene var bekymret for at det i tillegg ble solgt andre stoffer i ungdomsmiljøene.

Skatteinntekter fra salg av cannabis til voksne kan brukes på kunnskapsbasert og sannferdig informasjon for å redusere skadevirkninger. Det er mer samfunnsnyttig og bedre for folkehelsen enn at organisert kriminelle som får inntekter fra illegalt salg.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg