Bossrevolusjonen

Filip Rygg svarer på BT-sak.

Publisert Publisert

BTHA_20140316_E1_1_1_006.pdf Foto: knut hjortland

Debattinnlegg

  • Filip Rygg
    Leder i tankesmien Skaperkraft
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Som eneste by i Norge, gjør Bergen som Barcelona; bosspann og containere fjernes. Byen skal få et omfattende rørsystem under bakken med tilhørende nedkast. Rotter, lukt, bossbiler og forsøpling erstattes av bossnettet. I helgen skrev Bergens Tidende om en del av utfordringene med å etablere noe nytt i en gammel og vakker by. Men vi får det til!

Bossnettet er et stort miljøprosjekt som vil gjøre Bergen til en foregangsby når det gjelder avfall. Det er faktisk ingen andre byer i hele verden som vil ha et så stort underjordisk bossnett som Bergen når vi har bygget ut i full skala.

I 2013 så vi stadig flere utfordringer som trengte en del grep fra BIR som eier av Bossnett AS og fra Bergen Kommune som majoritetseier av BIR. Derfor ble følgende gjort:

1. Forvaltningsrapport ble bestilt

2. Bossnett gjennomførte en del organisasjonsendringer

3. Bergen kommune opprettet ny stilling for å følge hele renovasjonsfeltet

4. Enighet om å samle alle «småsaker» (nedkast mm) i en felles plan

5. Felles styringsgruppe ble etablert

Et halvt år senere ber BT på lederplass om at vi bretter opp ermene for å få mer styring og kontroll på prosjektet. Det er vi for lengst i gang med. Det ble også gjort et poeng ut av at prosjektet har høye kostnader. Tar man inn både lønns— og prisvekst og det faktum at vi har begynt med noen av de mest krevende områdene i Bergen sentrum, er vi nær de opprinnelige økonomiske forutsetningene for prosjektet. Det samsvarer også godt med dagens kostnadsnivå for slike prosjekt.

Fredag i forrige uke fikk vi tillatelsen fra fylkesmannen slik at terminalen i Jekteviken kan bygges. Det er lagt ned rør mange steder i sentrum, men terminalbyggingen har latt vente på seg. Selv om prosjektene er offentlig eid, er det likevel ikke slik at man kan snike i køen eller hoppe over regler. Når vi utvikler prosjekt i en by som er tusen år gammel, vil det ta noe tid. Jekteviken er for eksempel en tomt med gammel forurensning som må håndteres.

Utbyggingen av bossnettet er en revolusjon som kan sammenlignes med da Bergen på tyvetallet fikk vannklosetter. Overgangen fra kaggedo til vannklosett de neste 30 årene var en historisk forbedring av hygieneforholdene i sentrum. Det at vi nå også fjerner bosset fra sentrumsgatene gir en lignende forbedring. Bergens gamle smau og smale brosteinsgater er ikke gode veier for tunge bossbiler. Derfor må vi tenke nytt.

Bosset skal suges gjennom rør under bakken med luft etter samme prinsipp som i en sentralstøvsuger. Det skal transporteres med en fart på 60-80 km/t til en av tre oppsamlingssentraler. 45 km rør skal legges under bakken og rundt 500 nedkast for restavfall og papir og plast skal på plass. Ganske heftig!

Samlet sett får vi derfor et «nytt» sentrum. Slike store endringer er selvsagt krevende, men desto mer gledelig er det da at vi nå nærmer oss åpningen av første del. Bergen blir triveligere, renere, penere og mer effektiv.

Diskuter saken under:

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Tilsette fortel om trakassering og fryktkultur – no er det oppretta varslingssak mot rådmannen

  2. – Slik burde vi heller reagert på korona

  3. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  4. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  5. Silikon-problemer, sa legene da hun fant en kul. Nå forbereder Waneska seg på å dø.

  6. Fanget dødsdømt ulv med viltkamera: – Jeg ble veldig overrasket

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg