«Hvorfor ikke en bluse fra Cubus?»

DEBATT: Å gjøre HKH Mette-Marit til en inspirasjonskilde innen livsstil og mote blir for naivt.

Publisert Publisert

FOLKELIG: Klesforbruket gjør den folkelige og likandes kronprinsessen fjernere for meg. Foto: Vegard Grøtt

Debattinnlegg

  • Johanne Magnus
    Skribent
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Sosiolog og blogger Anne Vindedal Roald skriver på bt.no (23.06.13) at kronprinsesse Mette Marit bærer dyre og vakre vesker. Hun gir Mette Marit skryt fordi hun bruker klær som er slitesterke, miljøvennlige og varer «livet ut». Artikkelforfatteren kaller det «miljøvennlig shopping».

Les også

«Mote for et livsløp»

Mette Marit er en flott kronprinsesse som fremmer gode saker. Slik sett er hun er forbilde.

Men jeg tror ikke Mette Marit og andre moteikoner kun har den ene vesken som skal «vare livet ut». Jeg ser da stadig bilder av Mette Marit med en ny hatt, en ny kjole, et nytt smykke, et nytt par sko…

Når jeg ser Mette Marit på tv eller i avisen med en Prada-veske under armen blir jeg alt annet enn inspirert.

Provosert

Men å gjøre henne om til en inspirasjonskilde innen klesstil og mote blir for naivt.

Jeg vil heller se kronprinsessen i en bluse fra Cubus (de har faktisk masse fint), enn med en veske til 70 000 kroner. Når jeg ser Mette Marit på tv eller i avisen med en Prada-veske under armen blir jeg alt annet enn inspirert. Jeg blir provosert. Den folkelige og likandes kronprinsessen blir fjernere for meg. Dessverre.

Kvinner i bås

Klær skaper folk, men de setter oss også, spesielt kvinner, i bås. Tabloidpressen og ukebladene serverer fortsatt en stor andel av antrekk og mote; motekupp, ukens beste kledde etc. Mote i sitt rette element er nok bra kunst, men motepresset skygger over.

Artikkelen til Vindedal Roald har mange tema. At hun hyller mote som kunst er fint, men hva med presset og pengejaget? Folk flest her i verden er fattige (etter norsk målestokk) og har ikke råd til mote.

Fattige land

Artikkelforfatteren hevder at tekstilproduksjonen i fattige land, med barnearbeid og farlige arbeidsforhold, er en vesentlig større utfordring for mennesker i fattige land, enn produksjon av dyre vesker og kvalitetsplagg framstilt under skikkelige arbeidsforhold.

Stadig større gap mellom fattige og rike, gjør at dyr mote er en umulighet for de fleste av oss. De fleste har ikke en gang råd til den ene fine kjolen. I verden mener jeg, ikke i det sære lille rare Norge, der de fleste har råd til alt, enn så lenge!

Brutalt klespress

Selvsagt er det viktig å bekjempe barnearbeid i tekstilbransjen. Men det er en politisk sak, som dreier seg om langt mer enn boikott. Og kvalitet gleder nok noen få, men hovedsakelig fungerer mote som et hysteri som går godt i hop med profitt og rå utnyttelse av kvinnekroppen.

Moteslaveriet i dag dreier seg i stor grad om at kvinner skal gå med stadig mindre og strammere klær. Kroppen skal vises og kroppen må strammes inn. Ungdommer er utsatt for et stadig mer brutalt klespress. Hvem de er på innsiden får de knapt tid, eller råd til å tenke over, utsatt for presset om å vise den riktige utsiden.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Død kvinne var student ved NHH: – Nå handler det om å ivareta hverandre

  2. Askøy kurser 30 ansatte i smittesporing

  3. – Beregn ekstra tid

  4. Mann truffet av stålbjelke

  5. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.

  6. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg