Blir du med meg i paraden, Birkeland?

… så kan vi gå for dem som ikke kan gå selv – enten de ikke kan gå på grunn av skam, konservative religiøse holdninger eller egen sikkerhet?

Publisert Publisert

PRIDE: Dette handler om åpenhet, om det å kunne leve fri for skam, om å kunne elske den man ønsker, skriver Christian Lomsdalen. Bildet er fra Bergen Pride 2016. Foto: Odd E. Nerbø

Debattinnlegg

  • Christian Lomsdalen
    Lektor, humanist, og far
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Jeg ser at du i bystyret, Trygve Birkeland, mener at det å søke Europride 2020 til Bergen vil medføre en seksualisering av det offentlige rom. Det skaper noen spørsmål hos meg. Særlig når jeg ser at KrF kan stille seg bak mesteparten av planen for kjønns- og seksualitetsmangfold som ble vedtatt av bystyret i Bergen 22. mars.

Først og fremst så er det viktigste spørsmålet; har du noen gang sett på eller deltatt i en prideparade? Jeg har deltatt noen ganger nå og stiller meg tvilende til påstanden om at disse medfører seksualisering av offentligheten. Det er noen mennesker som har litt mindre klær på seg enn de vanligvis har når de går over Torgallmenningen. De fleste har likevel nok – kanskje shorts om det er fint vær.

Det er viktig å respektere variasjonen og de som velger å være åpne om hvem de er. Selv om de møter motstand for dette. Nettopp derfor, fordi at så mange opplever mobbing, trakassering, utfrysing, skam, og vold for å være den er, må vi som kan vise hva vi står for. Derfor flagger jeg på paradedagen. Du forteller selv at historiene om dette gjør sterkt inntrykk – så hvordan kan du da være motstander av et av de få arrangementene som kan bidra til at hele samfunnet får øynene opp for den variasjonen som finnes?

Les også

Homotog-konflikt i KrF

Mitt andre spørsmål til deg, Birkeland, er ganske lett; hvordan skiller Europride 2020 seg fra den vanlige regnbueparaden? Det går jo en regnbueparade gjennom byen hvert eneste år. Selv om det kanskje kommer noen flere tilreisende for et Europride-arrangement så klarer jeg ikke helt å forestille meg at det skulle være nevneverdig ”verre” parader når det er et europeisk arrangement. Jeg deltok i Europride i Oslo i 2005 og selv om det var en større fest, så var ikke dette noe vi burde frykte. Så med mindre du nå forteller meg at Kristelig Folkeparti også er motstander av regnbueparaden, er dette argumentet også tvilsomt.

Sist, men ikke minst så undres jeg over om du har satt deg inn i hva slags paroler du finner i en slik parade? Enten det er snakk om Skeiv Ungdom, ansatte i forskjellige yrkesgrupper, politiske partier, minoritetsgrupper, bamsene, Den norske kirke, studentgrupper, eller parolen for «de som går for alle dem som ikke har mulighet til å gå i paraden selv», så skjønner jeg ikke at dette er paroler eller grupper som er til det negative for samfunnet.

Dette handler om åpenhet, om det å kunne leve fri for skam, om å kunne elske den eller elske med den man ønsker (om hen også ønsker dette), og om å kunne være seg selv i møtet med alle andre. Dette er viktig og det tror jeg du selv opplever. Som pastor regner jeg med at du ønsker å kunne være deg selv og frimodig kunne fortelle verden om hvem du er og hva du står for, stemmer ikke det? Mange skeive, homofile, transpersoner, bifile, panfile, aromantiske, og andre føler ikke nødvendigvis på den samme muligheten som du har. Det er det vi alle sammen må jobbe for å kunne oppnå.

Les også

Slik oppfattet jeg dåpen: «Velkommen inn i kirken. Vi aksepterer deg, så lenge du ikke er homofil.»

I år har jeg bestemt meg for en parole, om du vil bli med meg – da går jeg gjerne under parolen som står opp for alle de som ikke har mulighet til å gå selv. Enten det er fordi de fremdeles lever i skam eller i skapet, fordi de kommer fra konservative religiøse miljøer som ikke vil se veldig lyst på en slik åpenhet, fordi de ikke kan være åpne på jobb, fordi de bor i land hvor dette medfører livsfare og/eller forfølgelse, eller det er andre årsaker til at de ikke kan være med i paraden.

Så, Trygve, blir du med meg å gå i paraden nå til sommeren? Vi trenger ikke å holde hender eller noe – for det håper jeg at det er kjæresten min og barna mine som gjør. Jeg tenker at du kan gå der i fellesskapet, slik Knut Arild Hareide gjorde i fjor, og vise at det ikke er de skeive, deres liv og åpenhet, eller likekjønnet kjærlighet du har noe imot.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg