Nye toner om gudstjenester

Det nye byrådet sender nå et viktig signal om skolegudstjenestene, men det mangler noe viktig.

Publisert Publisert

MULIG STRIDSSAK: Skolegudstjenester kan bli en stridssak for det nye byrådet. KrF og Arbeiderpartiet er ikke på linje i hvordan disse skal praktiseres. ARKIVFOTO: BT

Debattinnlegg

  • Christian Lomsdalen
    Lektor, humanist, og far
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bergen har i mange år vært plaget av et bergensbyråd og flere skolebyråder som ikke har tatt problemstillingene rundt skolegudstjenester og religionsutøvelse i skolen på alvor. Dette øyner jeg nå håp for med det nye byrådet i Bergen. Samtidig så er det fremdeles punkter som jeg håper byrådet vil ta tak i selv om det ikke kommer direkte frem av plattformsdokumentet til trepartisamarbeidet.

Christian Lomsdalen

I byrådsavtalen finner vi følgende formulering; ”Byrådet ønsker å videreføre dagens praksis med skolegudstjenester og markering av høytider, men vil presisere at det skal være gode likeverdige opplegg til elevene. Skolegudstjenesten skal ikke være avslutningen på semesteret, slik at noen føler seg ekskludert. ” For å ta det positive først. Etter mange år hvor det har vært et problem å få gjennomført gudstjenester i skoletiden etter reglene i Bergen, er det veldig godt å se at det nye byrådet slår fast at det er nødvendig at det alternative tilbudet skal være likeverdig og godt. Regelverket har slått dette fast allerede, men når vi vet hvor mye det syndes på dette området, også her i Bergen, så er dette svært positivt. At byrådet nå krever at det blir slutt på at skoler legger gudstjenestene som avslutning på semesteret, er også et godt skritt i riktig retning selv om dette kanskje ikke var en av de største problemstillingene her i byen tidligere.

Les også:

Les også

- Dette er ikke en enkel jobb

Det jeg derimot savner i denne byrådserklæringen, er et krav om at skoler som ønsker at det skal gjennomføres gudstjenester i skoletiden må innføre aktiv påmelding til begge mulighetene. Slik systemet er lagt opp i dag på de fleste skoler, så er det slik at elevene er automatisk påmeldt til gudstjenesten — det aktive valget blir å måtte melde seg av deltakelse i en religiøs seremoni.

Dette er feil i en mangfoldig by som Bergen er i 2015. Det er ikke lenger slik at man kan forvente at de fleste elevene er troende og tilhører et bestemt kirkesamfunn. Derfor kreves det nye regler for å oppfylle det kravet som er satt til skolen - ”skolen skal vise respekt for elevane og foreldrene sine religiøse og filosofiske overtydingar”.

Les også:

Les også

Kongelig tvangstro

Så, Schjelderup, Thorsen og Persen, her er tre ønsker for hva dere skal gjøre for å sikre bedre håndtering av gudstjenester i skoletiden i Bergen kommune:

At det innføres krav om aktiv påmelding til begge alternativene.

At kravet om likeverdighet ikke bare blir pene ord på et pent papir.

At Bergen kommune selv gjennomfører en evaluering for å kontrollere hvordan regelverket praktiseres i skolene i dag.

Kan jeg regne med at dette er i orden før 2016?

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg