Da Ylva ble syk

DEBATT: Jeg har aldri vært flink til å snakke om følelser. Løsningen ble å skrive på Facebook.

Publisert Publisert

PAPPA OG YLVA. - Jeg har flyttet min egen grense med tanke på å snakke om disse vanskelige tingene, skriver Magne Helander, som delte datterens sykdom og død på Facebook med 80.000 daglige følgere. Foto: Privat

Debattinnlegg

  • Magne Helander
    far til Ylva
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I dag er det søndag 2. februar, og jeg startet dagen med nyheten om at Karl Erik Bøhn har gått bort, tankene virrer derfor ekstra mye denne milde søndagsmorgenen. Jeg tror at Ylva, Anbjørg og Karl helt klart har bidratt til at mange mennesker, voksne, ungdommer og barn, er blitt påvirket av ordene og budskapet som er en rød tråd hos alle oss som deler disse tankene.

Det handler om at mennesker kan dø, ja, dø når som helst. Uansett om du er gammel eller ung, kan det skje når du minst venter det. Det er derfor viktig å stoppe opp av og til og nyte livet. Øyeblikket. Det som er viktig akkurat nå.

Les også

13-åringen spurte: «Mamma, kommer du til å dø?» Jeg svelget. Det var den ene gangen jeg løy. «Jeg, sunnheten selv, midt i livet med tre barn, hadde fått kreft. Umulig!»

Tanker i hodet

Jeg begynte å skrive om Ylva sin sykdom da det ble så altfor mange tanker som kom frem i hodet. Jeg måtte få disse ut et sted. Jeg har aldri vært spesielt flink til å snakke om følelser med andre, ikke engang mennesker som står meg veldig nære. Derfor ble det min vei å skrive på Facebook.

Les også

«Man må kunne være seg selv. Også når man har kreft»

Jeg merker at jeg i dag har flyttet min egen grense med tanke på å snakke om disse vanskelige tingene. I dag klarer jeg til og med å snakke med fremmede om ganske vanskelige tanker og spørsmål.Jeg fikk luftet mange av tankene mine ved å skrive om dem på Facebook. Jeg behandlet mye av sorgen som skulle komme under selve prosessen da min datter lå der og snart skulle dø.

En fasade

I debatten om psykisk helse snakkes det om manglende åpenhet. Vi snakker sjelden om døden. Kan det være slik at manglende kontakt med livet og døden frembringer en slags «ikke-tilstedeværelse» i livene våre? Da er det vel egentlig ikke så rart at stadig flere av oss ikke føler oss hjemme i denne «fasaden» av en verden.

Ofte tenker jeg: «Hva om jeg ikke hadde begynt å skrive om Ylva? Hvordan ville hverdagen vært i dag?». Jeg ville nok hatt mange ubehandlede tanker og spørsmål, som helt klart ville ha påvirket meg i hverdagen.

Forandret mitt liv

Det er langt viktigere enn vi tror, det å åpne disse tankene som faktisk er av de viktigste i livene våre. Vi må være åpne om disse tankene, om vi skal lære å kjenne hverandre på en måte jeg tror er ment fra naturen sin side. Denne reisen, fortellingene på Facebook og møtene med mennesker som har skrevet til meg, har forandret mitt liv.

BT vil i en debattserie sette fokus på åpenhet om sykdom og død i sosiale medier. Les de andre sakene her.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg