Meld deg ut av «Mannegruppen» Ottar!

Menn som spøker og truer med seksuelle overgrep, vold, krybbedød og incest har i beste fall en grusom form for humor, skriver helsebyråden i Bergen, Rebekka Ljosland.

OMSTRIDT: Denne lukkede Facebook-gruppen har vakt oppsikt med drøye vitser om alt fra incest til krybbedød. Foto: Faksimile

 • Rebekka Ljosland
  Rebekka Ljosland
  Byråd for helse og omsorg (KrF)
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

«Mannegruppen» Ottar er en Facebook-gruppe på 26.000 menn som selv omtaler seg på følgende måte: «Vi er mannfolk, og dette er vårt mannssjåvinistiske fristed hvor vi kan poste masse vitser, bilder og humor i vår egne lukkede gruppe uten at noen skal få stoppe oss!!»

Menn som spøker og truer med seksuelle overgrep, vold, krybbedød og incest har i beste fall en grusom form for humor, og i verste fall begått lovbrudd. Gruppen har hengt ut kvinner og hetset de på det groveste, og jeg er sjokkert over hva noen får seg til å spøke med.

REAGERER: Helsebyråd Rebekka Ljosland Foto: Eirik Brekke (arkiv)

De verste eksemplene egner seg overhodet ikke for gjengivelse, f.eks. «humor» om incest. Andre eksempler fra gruppen:

– Hun (13 år gammel jente) bør utsettes for både voldelige og seksuelle overgrep.

– Hvor mange babyer trengs for å male en vegg rød? Spørs hvor hardt du kaster.

Dette er en gruppe som har hatt svært mange medlemmer, og jeg tror at mange av medlemmene ikke er klar over hvilket innhold som har kommet frem i denne gruppen. Jeg synes ikke det er greit å spøke med seksuelle overgrep, voldtekt, krybbedød og incest, og eksemplene som har kommet frem de siste dagene har sjokkert meg og mange andre. Når det gjelder spredning av uønskede seksuelle bilder av navngitte personer, eller oppfordring til vold og seksuelle overgrep, legger jeg til grunn at politiet følger opp dette.

Jeg har sterkt oppfordret mine facebookvenner som var medlem i gruppen til å melde seg ut gjennom å sende de en personlig melding, og håper flere gjør det samme. Gruppen har hatt over 40.000 medlemmer, men er nå nede i 26.000. Det kan tyde på at flere enn meg har bedt venner melde seg ut eller selv meldt seg ut selv etter å ha sett hvilke holdninger som spres i gruppen.

Det er altfor mye hets, trakassering, vold, overgrep og incest i verden til at noen skal lage underholdning av det! La oss heller sammen bekjempe det, og skape gode holdninger om seksualitet, kropp og utseendet!

Skikkelige mannfolk er ikke medlem i en slik gruppe!

Publisert
 1. Facebook
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Her har bergenserne blitt smittet

Kommunen har kategorisert 268 smittetilfeller den siste måneden. Hvor blir bergenserne smittet?

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Bil traff stein i Fjærlands­tunnelen . – Var én meter stor.

 2. Serveringsbransjen skriker etter folk. Derfor valgte de å slutte.

 3. – Jeg er ikke like bekymret som før

 4. Koronasmittet kjørte kollektivt og drosje gjennom 20 kommuner

 5. Trafikkulykke på Askøy: – Mye tyder på høy fart

 6. Denne snacksen har en norsk ingrediens du neppe har smakt før