Dårlige råd fra Norsk Klimastiftelse

Publisert Publisert

Debattinnlegg

  • Per Rune Henriksen
    Medlem av Stortingets energi og miljøkomité (Ap)
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I et innlegg i BT 24.9 gir Lars-Henrik Paarup Michelsen fra Norsk Klimastiftelse råd til påtroppende statsminister Erna Solberg: Dropp Stoltenbergs klimapolitikk og følg Merkel og Tysklands vei. Norsk klimapolitikk under den sittende regjering fremstilles som triste greier, mens Tyskland roses opp i skyene for sin energirevolusjon "Die Energiewende" som har ført til en storstilt utbygging av sol— og vindenergi i Tyskland.

Det viktigste å si om Michelsens resonnement er at det er et dårlig råd. Realiteten er at CO2-utslippene i Norge gikk ned i 2012, mens de i Tyskland gikk opp. Det er på resultatene politikk bør dømmes.

Den tyske energiomleggingen er et gigantisk prosjekt hvor målet er å legge om fra fossil til fornybar kraftproduksjon. Det er en prosess som hele Europa må gjennom, og Tyskland har gått fort frem, for fort, er det mange som mener. Innfasingen av sol- og vindkraft gjøres med massiv bruk av subsidier og statlig støtte.

I år må tyske forbrukere betale ca. 136 milliarder kroner i subsidier for fornybar kraft. Strømregningen for den jevne tysker øker sterkt og tar en stadig større andel av inntekten.

Kombinert med dårlig inntektsutvikling for dem som fra før har lite å rutte med får man såkalt energifattigdom – folk har ikke råd til å betale strømregningen.

Tysk industri bekymrer seg også over kostnadsøkningen og konkurransekraften. Og på toppen av det hele ser vi en sterk økning i bruken av brunkull og svartkull i kraftproduksjonen med det resultat at Tysklands CO2-utslipp øker.

Global oppvarming og fattigdom er vår tids grunnleggende problemer. Begge er menneskeskapte og begge må løses fort. Da må vi satse på det som virker og måle suksess i utslippsreduksjon – ikke hvilken smerte vi påfører oss. Norsk klimapolitikk tar utgangspunkt i at global oppvarming må møtes med globale tiltak.

Det å sette en kostnad på CO2-utslipp bidrar til at energieffektivisering og omlegging til utslippsfri energi lønner seg. Dette har vi gjort i Norge siden begynnelsen på 90-tallet, med suksess. Videre må vi ta mange store og små skritt fremover for å få til utslippskutt som også balanseres opp mot andre politiske mål. Det har vi i Norge lagt føringer på gjennom klimaforliket på Stortinget. Kjedelig og lite grandiost kanskje, men det virker.

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Da enda en pasient med karantene hadde løyet, satte legen seg ned og skrev om sin fortvilelse

  2. Lars Arne Nilsen dukket opp i ny rolle, seks dager etter Brann-avskjeden

  3. Gled deg: Så varmt blir det denne veka

  4. MC krasja med bil på E39. Køen vart fleire kilo­meter lang.

  5. Trafikkskoler i Bergen inn­fører ti dagers karantene

  6. «Fridtjof Nansen» til kai i Bergen: – Hvis noen skal på land, må de bruke munn­bind

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg