Tidenes sykehjemsløft pågår

Bygging av Bybanen går ikke på bekostning av god eldreomsorg.

Publisert Publisert

BYGGER SYKEHJEM: Byrådsleder Harald Schjelderup skriver at byrådet er i gang med tidenes løft i Bergen når det gjelder bygging av nye sykehjemsplasser. Her med helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF). Foto: Jan M. Lillebø

Debattinnlegg

  • Harald Schjelderup
    Byrådsleder (Ap)
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Jeg vil gjerne svare Jan Røed på hans utfordringer til meg om eldreomsorg i BT 9. mai.

Alle eldre i Bergen skal få hjelp når de trenger det. De fleste eldre ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, og hjemmetjenestene vil for mange dekke behovet i mange år. Vi har fra i år avviklet stoppeklokkeomsorgen. Fremover skal de ansatte og brukerne sine egne vurderinger spille en mer sentral rolle i hjemmetjenestene.

Alle kan ikke bo hjemme hele tiden, og for mange vil behovet for heldøgns omsorg etter hvert inntreffe. Derfor må det også bygges ut både omsorgsboliger og ikke minst sykehjemsplasser. Vi er nå i gang med tidenes største løft i Bergen når det gjelder utbygging av nye sykehjemsplasser, samtidig som vi skal avvikle resten av dobbeltrommene som mange naturlig nok opplever som uverdige.

Les også

Erna Solberg: Slik skal eldreomsorgen bli bedre i hele landet

På Sandsli er byggingen i gang med et stort bo- og aktivitetssenter med sykehjem og omsorgsboliger. På Råstølen bygges det for tiden et nytt sykehjem, og om få måneder starter byggingen av nytt sykehjem i Åsane. Når dette tredje sykehjemmet står ferdig, skal nåværende Midtbygda sykehjem rehabiliteres, med blant annet kun enkeltrom. I tillegg skal vi utvide sykehjemmene på Slettemarken og Frieda Fasmer. Vi skal også legge til rette for at par som ønsker å bo sammen, skal kunne det.

Eldrerådet har utfordret oss på å fremskaffe enda flere plasser så raskt som mulig. Vi har derfor leid én etasje på Haraldsplass, som blir tilrettelagt for dem som skrives ut fra sykehus. I tillegg skal 46 plasser på Johanneskirkehjemmet omgjøres til heldøgns omsorgsboliger.

Les også

Se også kritikken som Schjelderup svarer på: Uforståelig prioritering

Jeg har også lyst å legge til at seniorene ikke må ses på som en utgiftspost. At vi lever lengre enn før, er jo et tegn på at både folkehelse og helsevesen er blitt bedre. Seniorene er dessuten en ressurs, enten de vil arbeide lengre eller være frivillig i byens mange lag og organisasjoner. Som samfunn bør vi legge bedre til rette for aktiv deltakelse for våre eldre de neste årene.

Jan Røed spør også om Bybanen. Når det gjelder Bybanen til Fyllingsdalen, så er det Hordaland fylkeskommune som er ansvarlig for både utbygging og drift. Ingen av delene belastes Bykassen, så det blir ikke mindre penger til sykehjem i Bergen som følge av bybaneutbyggingen. Og engasjement for det ene, går ikke på bekostning av det andre.

Bergen skal være en god by for alle, både ung og gammel, enten vi trenger sykehjemsplass eller å komme oss uten kø til jobb eller skole.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg