13 tips til deg som ønsker å gi ungen din lav selvfølelse

Her er en liste over hva du som forelder bør fortsette med, hvis vi vil holde ungene våre nede.

Publisert:

RÅD: Snakk nedsettende om kroppen din foran barna. Påpek at du har lagt på deg, klyp deg i mageflesket og si at du føler deg tjukk, skriver Thea Klingenberg. Foto: Privat

Debattinnlegg

Thea Klingenberg
journalist og blogger

Leser med bankende mammahjerte om barn og spiseforstyrrelser på NRK i dag der vi kan lese at unger ned i åtteårsalderen slutter å spise. Det er kort mellom hver gang vi hører om unge med psykiske problemer for tiden, er det ikke? Jakten på «det perfekte», kravene til hvordan man bør se ut, hva som er godt nok, griper visst tak enda tidligere enn før.

Noen rister på hodet og mener det ikke er noe stress, mens de forbereder lavkarbomiddag til seg selv, og bestiller en restylane-time til via linken til en profilert blogger. Andre peker på sosiale medier og filtrerte instagrambilder som syndebukken, før de kommenterer kroppen til hun på jobben som har vært så flink til å gå ned i det siste. De fleste av oss krysser bare fingrene og håper det ikke rammer vårt barn, mens vi klager over vinterkroppen.

Les også

17 bisarre ting småbarnsforeldre gjør

Her er en liste over hva du som forelder (og vi som samfunn) bør fortsette med, hvis vi vil holde ungene våre nede, gi dem dårlig selvfølelse, og økt risiko for spiseforstyrrelser og andre psykiske lidelser:

Thea Klingenberg Foto: Privat

 1. Snakk nedsettende om kroppen din foran barna. Påpek at du har lagt på deg, klyp deg i mageflesket og si at du føler deg tjukk. Gjenta ofte.
 2. Kommentér andres kropper. Både kollegaers kropper, venners kropper, de du ser på TV, de du ser på internett. Vær gjerne hånlig, spydig, morsom på en krass måte, og gjør det spesielt ofte når ungene er der.
 3. Ikke snakk med ungene dine om seksualitet, grenser og kropp på en naturlig måte. Vis avsky når de spør. Overlat all seksualundervisning til internett.
 4. Del, post eller lik morsomme bilder av folk du synes er stygge. Vis avskyen både verbalt, gjerne i bisetninger, og på sosiale medier.
 5. Snakk også om kropp når du har bra ting å si, men la det utelukkende gjelde kropper som er i tråd med skjønnhetsidealet. Applauder tynnhet mye og sørg for at barna hører det.
 6. Vær generelt hånende og ekstremt lite raus mot alle som skiller seg fra normen. Dette gjelder ikke bare utseende, men også etnisitet, seksuell legning, folk med handikap eller andre som ikke passer inn i A4-idealet. Vis dine motforestillinger mot mangfoldet både høylytt foran ungene, i diskusjoner på hjemmebane, når du ser på TV eller i kommentarfelt på internett.
 7. Spis alltid annen mat enn resten av familien. Pass på at ungene får med seg at du går på diett, at du vil bli tynnere, at du ikke føler deg bra i egen kropp, at du trenger å passe på inntaket. Snakk mye om hva du presterte på trening, eller kritiser deg selv høylytt hvis du ikke leverte godt nok.
 8. Husk å påpeke alt som ikke er perfekt. Si fra hver gang noen/noe ikke lever helt opp til forventningene dine i livet, når barna ikke gjør akkurat det du vil, når du ikke synes de er bra nok. Vær konsekvent med dette, ikke la noe kritikk forbli uuttalt.
 9. La aldri ungene dine se en vanlig kropp. Gjem deg når du er naken, ikke la dem være nakne heller. Pass også på at de aldri blir eksponert for kroppene til andre folk (for eksempel i fellesdusjer). Hvis de skulle komme til skade for å se en vanlig kropp, vær rask med å kritisere den.
 10. Fokuser på negative ting. Bruk pisk fremfor gulrot i oppdragelsen. Bli forbanna så ofte du kan, og si for Guds skyld, aldri unnskyld.
 11. Vis at penger og status er viktig. Himle mye med øynene når noen i nærmiljøet ikke har råd til like dyre ting som dere, kjøp luksuriøse produkter til barna dine og til deg selv. Snakk mye om penger, og om at det er noe som definerer folks verdi.
 12. Vis null forståelse eller empati for vanskelige følelser. Be folk ta seg sammen når de er lei seg, avvis ungen din når den trenger trøst. Pass på å le av folk som gråter, spesielt hvis du har en sønn, og bruk hånlighet som virkemiddel når noen snakker om angst, depresjon, mobbing eller lignende.
 13. Vis lite begeistring generelt, med mindre det har med tynnhet, status eller prestasjon å gjøre. Ikke la ungen din få et eneste hint om at den er bra nok som den er.

Noe jeg har glemt?

Thea blogger på theaklingeberg.no

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg