Å fjerne bompengene er teit

Bergens mulige fremtid skremmer meg veldig.

Publisert Publisert

VALG: Tanken på at et parti som kun har bompenger som politikk skal ta over styringen i byen min i fire år, er horribel, skriver Leon Krog Vignal (15). Foto: Privat

Debattinnlegg

  • Leon Krog Vignal
    15 år, skoleelev i Bergen

Bergens potensielle fremtid skremmer meg veldig. Tanken på at et parti som kun har bompenger som politikk skal ta over styringen i byen min i fire år, er horribel. Jeg er en 15 år gammel gutt, som bor både i byen og på Fantoft, og er veldig glad i kollektivtransport.

Jeg har gledet meg lenge til at Bybanen endelig skal komme seg til Åsane. Nå begynner jeg å tvile på om dette i det hele tatt vil skje. Jeg er ingen ekspert på politikk, men er heller ikke uvitende.

Hvis Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) får styringen i min by, så er jeg sikker på at mange saker jeg er opptatt av, godt bare kan settes på pause i fire år til. FNB vil lage en mur i bystyret som bestemmer hvilken politikk som skal gå gjennom. Selv lener jeg meg ganske mye på venstresidepolitikk, og er bekymret for at FNB kanskje er interessert i mer den andre retningen ettersom mange av velgerne deres er fra Frp.

Det er ikke helt bare noe jeg tror. Jeg har selv testet at hvis man trykker «vet ikke» eller annenhver gang «litt uenig» eller «litt enig» på alle spørsmålene på valgomater, kommer FNB opp som ditt nærmeste parti. Dette er det jeg er bekymret for.

Med FNB er det helt tilfeldig. Jeg har ingen peiling på hva som vil skje hvis de tar over, og det er jo akkurat det som er problemet.

Et annet problem med FNB er at de ikke tenker på folk som meg, ungdom! For det er faktisk rundt 63.000 barn og unge her i Bergen. De er også opptatt av at byen skal være bra for de.

Jeg mener at hvis du har tenkt å stemme FNB, er du meget trangsynt som ikke tenker på oss som også bor i denne byen, og som ikke har noen ting med bompenger å gjøre, og ikke kjører bil.

Å fjerne bompengene er teit. Det vil føre til at folk vil kjøre mer bil, uansett om man hadde gitt full kommunal støtte til kollektivtransport så den ble bedre. Folk kommer alltid til å velge den private bussen de har i oppkjørselen fremfor å løpe ned til bussen som ligger fem minutter unna, uansett hvor de bor!

Blir bompengene fjernet, får folk bare enda mer grunn til å kjøre bil, og det er ikke bra for byluften, som har blitt mye bedre i det siste.

Den ytre bomringen åpnet rett før FNB ble så populære. Argumentet til de som vil ha bompengene helt vekk, er blant annet at det blir så dyrt for familier med barn som skal hit og dit på fritidsaktiviteter, skole og bursdager. Men det finnes mye bedre løsninger på dette enn å fjerne bompengene helt! Jeg synes folk bør prøve disse, før de går rett til «la oss fjerne alt sammen»-løsningen.

FNB er ikke det Bergen trenger nå, spesielt ikke med klimakrisen og de andre utfordringene vi har i samfunnet. De er langt viktigere enn at noen kroner må betales, fordi man kjører bil.

Jeg vil anbefale folk som leser dette, om å ta til seg det jeg skriver, og tenke seg godt om før de stemmer FNB.

Dette innlegget ble først publisert i papiravisen 7. september.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg