Jeg blir opprørt av demoniseringen

Jeg og andre rumenere protesterte mot fremstillingen av det norske barnevernet i Romania. Vi ble angrepet som forrædere.

Publisert Publisert

PROTESTER: Blant de skrikende stemmene dukker etter hvert opp også stemmer som maner til fornuft, men de kommer vel sent. Massenes mening er dannet, kampen virker tapt, skriver Adriana Lie. Bildet er fra en demonstrasjon i den rumenske byen Sibu mot en barnevernsak i Naustdal. Arkivfoto: Eirik Brekke Foto: Eirik Brekke

Debattinnlegg

  • Adriana Lie
    Frilanser
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Som flere andre rumenere bosatt i Norge, har også jeg blitt opprørt på grunn av demoniseringen av Norge generelt og av barnevernet spesielt i hjemlandet mitt — i mediene, på sosiale medier, i forskjellige trossamfunn og blant rumenske politikere. Lørdagens BT-artikkel av Røren og Røssum skildrer denne situasjonen saklig og detaljert.

Adriana_Lie.jpg Foto: PRIVAT

I tillegg til det journalistene fremhever, er jeg vitne til og vil her rette søkelyset mot konsekvensen av svertingen. For ryktespredningen har også gått i mange rumenske familier bosatt over hele Norge. Voksne og barn frykter at de når som helst kan bli skilt fra hverandre. Mistenksomheten rundt ethvert spørsmål eller henvendelse fra skole, PPT, helsestasjon, osv. er mange ganger synlig utenpå kroppen til foreldrene, av og til på barna også. Mange har forlatt Norge eller tenker i fullt alvor på å gjøre det.BT-kommentator:

Les også

Nazi-Norge og Gestapo-vern, ropes det i utlandet

Jeg er opprørt når jeg ser hvor stor innsats norske myndigheter legger ned i å nå ut på alle nivå til rumenere i Norge og i utlandet med budskapet om at «barnevernet er der for å hjelpe» (barne— og likestillingsminister Solveig Horne). Det skjer samtidig som opplyste rumenske politikere, prester, pastorer, aviser og TV-kanaler insisterer på å fortelle folk at de må passe seg for uhyret barnevernet, som infiltrerer det norske samfunnet.

I slutten av januar trampet en delegasjon bestående av ni representanter fra det rumenske parlamentet og et team fra den statlige rumenske fjernsynskanalen opp i Norge. De ville presse gjennom en løsning i den nevnte barnevernssaken og en forandring av norsk lovgivning på området.

I 22 land protesteres det mot norsk barnevern:

Les også

«Norway, stop child kidnapping!»

En gruppe rumenere bosatt i Norge (jeg er en av dem) utformet og underskrev en protest mot denne upassende måten å aksjonere mellom stater. Både parlamentsmedlemmene og TV-teamet fikk den to siders lange protesten i hendene, men ingen av dem refererte til den i verken pressekonferanser eller TV-programmer som fant sted etter returen til hjemlandet.

Etter at protesten ble gjort kjent på sosiale medier, har mange av oss blitt personlig angrepet for å være forrædere, kjøpt av Norge, servile til det alt inngripende norske barnevernet, osv. Anklagene var like sterke fra rumenere som aldri har satt sine bein på norsk jord, som fra rumenere som har levd/lever med sine familier her.

At norske myndigheter jobber videre med å informere og kommunisere med rumenere som bor i Norge, er beundringsverdig. Men det er trist at maktutøvere, myndigheter og media i Romania fortsetter like intenst med å spre de største usannheter.

Blant de skrikende stemmene dukker etter hvert opp også stemmer som maner til fornuft, men de kommer vel sent. Massenes mening er dannet, kampen virker tapt.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg