Barn skal kun ha «fine hemmeligheter»

Lær barna en viktig regel: Dumme hemmeligheter må deles.

Publisert Publisert

LÆR BARNA: Vi har snakket med barna våre igjen og igjen om at ingen får lov til å ha dumme hemmeligheter, skriver Trude. Foto: Magne Hagesæter

Debattinnlegg

  • Trude Koksvik Nilsen
    Mor til to
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I forbindelse med overgrepssaken som er under opprulling i Bergen, vil jeg dele en regel som en klok venn i sin tid lærte meg og som vi praktiserer i vår familie: Det er bare lov til å ha fine hemmeligheter.

Helt siden våre to barn var to-tre år og kunne snakke, har vi lært dem at hvis hemmeligheter handler om noe fint, en overraskelse eller noe man gleder seg til, da er det greit å holde dem for seg selv. Men hvis det er en dum hemmelighet, en hemmelighet som er skummel eller ekkel, så må de dele den med en voksen de stoler på.

Les også

Du er forelder, ikke en bestevenn

Barna våre har også lært en viktig regel: Ingen får lov til å si til dem at de ikke får dele hemmeligheter med andre. Vi har snakket med dem igjen og igjen om at ingen får si at de ikke kan dele den dumme hemmeligheten med noen.

Dette er det viktigste vi kan lære barna våre for å forebygge overgrep. Dette er også noe skoler og barnehager burde lære barn — ofte er det jo hjemme som er det farligste stedet for barn.

Lær barna deres dette, folkens, og gi dem språk og begreper så de kan sette ord på det hvis noe skjer med dem.

Alle gode tanker og styrke sendes til de berørte i Bergen.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg