Heller Trump enn Hillary

USA behøver ny kurs, men den kommer ikke med Hillary Clinton.

PRESIDENTVALGET: Europa er bedre tjent med Trump. Hillary’s liberale korsfarerkriger og allianser med islamistiske regimer, har bidratt til islamisme, terrorisme og masseinnvandring til Europa, skriver Øyvind Hvenekilde Seim. Scanpix

Øyvind Hvenekilde Seim
Historiker og politisk analytiker

I morgen, onsdag, kan vi våkne opp til Trump som USAs president. Hvis det skjer, er det enestående på mange måter. Først fordi Trump har blitt stemplet som politisk ukorrekt og avskrevet av hele akademia, analytiker- og pressekorpset i Norge, Europa og USA. Dernest er det enestående fordi Hillary Clinton har maktapparatet med seg og er forent med makteliten, fra finans, IT-industri, våpenindustri, CIA, universiteter og til media.

Det har vært en hard og ofte pinlig valgkamp for Hillary. I uavhengige medier er det kommet frem at Hillary fikk vite på forhånd om spørsmål som skulle stilles under valgdebatter.

Det har kommet frem at veldedighetsorganisasjonen Clinton Foundation, i form av Pay to Play arrangementer, mottok store pengegaver av Wall Street, militære Blackwater, Marokko, samt det islamistiske regimet i Saudi Arabia og Qatar. Gjennom sin private epostserver og Clinton Foundation har Clinton-familien privatisert og tatt betalt for amerikansk utenrikspolitikk.

Epostskandalene har vist et korrupt system og hennes mangel på integritet. I valgkampen forsøkte Hillary Clinton å bygge en umulig koalisjon av alt fra progressive sosiale bevegelser, minoriteter og kvinner. Men det er klart at hun på ingen måte er sosialt progressiv, men representerer status quo og establishmentet.

USA behøver ny kurs, men den kommer ikke med Hillary Clinton. Bernie Sanders var en nesten for god kandidat, men demokratene hadde utpekt Hillary i forkant av nominasjonsprosessen.

Amerikanske presidenter får tilgang til atomvåpen-knappen. Men Hillary har virket psykisk ustabil ved flere anledninger. «Vi kom, vi så og han døde», sa hun uempatisk og brøt ut i latter i et TV-intervju, etter det bestialske drapet på Libyas leder Muhamar al-Gaddafi i 2011. Som daværende statssekretær fikk Hillary USA med i krigen.

Dernest ble det libyske konseptet ført videre til Syria, hvor det førte til en blodig borgerkrig. Hillary hindret FN-fredsplanen for Syria våren 2012. Den fem år lange krigen i Syria er for lengst blitt en regional stedfortrederkrig i Midt-Østen, men med potensiale til verdenskrig. Hillary var alltid i kulissene, og støttet også invasjonen av Irak i 2003. Hun er et symbol på to tiår med mislykket vestlig intervensjonspolitikk i Midt-Østen og på Balkan.

Skulle det umulige skje at Trump vinner, skyldes det at prognosene som utarbeides i USA trolig ikke har forutsett at prosentuelt færre svarte velgere vil delta. Det er heller «Black Lives Matter» enn «Black Votes Matter» denne gang.

Latinamerikanere er en avgjørende velgergruppe for Hillary, og en som vokser demografisk. Men heller ikke her kan støtten tas for gitt. Hillary sliter dessuten med å mobilisere de unge som ser et system der de rike blir rikere, mens USAs middelklasse utvannes inn i et voksende bunnsjikt.

Vinner Trump ikke, slik prognosene sier, vil hans motkulturbevegelse trolig fortsette å prege amerikansk politikk. Hillary vil som ny president være kraftig svekket fra starten av mandatet. Det upopulære amerikanske presidenter har for vane å gjøre, er å spille krigskortet. Med Hillary er det grunn til å frykte en utvidelse av krigen i Syria, fornyet konfrontasjon med Iran, mer kald krig med Russland og oppblussing av krisen i Øst-Ukraina.

Men Europa er bedre tjent med vennskapelige relasjoner med Russland. Kun et forent Europa kan bli en global politisk og økonomisk maktfaktor. Europa er også bedre tjent med Trump. Hillarys liberale korsfarerkriger og allianser med islamistiske regimer,har bidratt til islamisme, terrorisme og masseinnvandring til Europa.

Vi kjenner ikke Trump, men vi vet hva vi får med Hillary. Derfor er Trumps seier det beste resultatet i et vanskelig valg mellom to historisk upopulære presidentkandidater.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg