Nå er jeg lei rasistisk oppgulp

Dette handler om mangel på kunnskap. Dessverre gjelder det mange.

Publisert Publisert

RASISTISK: Mannen som utsatte Haddy N'jie for rasistisk hets er ikke alene med sine holdninger, skriver Lene K. Lund. Foto: Roald, Berit (Arkivfoto)

Debattinnlegg

  • Lene K. Lund
    Bergen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jeg leser om mannen som utsatte Haddy N'jie for rasistisk hets. Han kunne hatt godt av å sette seg ned og lese litt om medmenneskelighet, empati, kulturforskjeller og etikk. Dette handler jo om fremmedfrykt og mangel på kunnskap.

Han vil ikke utdype hva det er han vil ha frem med budskapet sitt, men sier at han står 100 prosent inne for det. Dette gjelder dessverre mange nordmenn fortiden.

Lene K. Lund.

Jeg er ubeskrivelig lei av alle de forskjellige rasistiske oppgulpene som nå er blitt en del av min hverdag. Det hele toppet seg for meg da jeg hørte et menneske uttale høylytt «Nå er det oss mot dem!»

Hva vedkommende mente med «dem», var selvsagt definert som muslimer. Ikke mot IS eller terrorister. Det var en generalisering av alle muslimer.

Utallige ganger er jeg spurt om jeg er valgt ut fra etnisitet:

Les også

Kvoteflyktning

Jeg er lei av å høre meg selv si «Det er ikke religionen eller muslimene som er problemet. Problemet er en terroristgruppe som har mistolket de hellige tekstene i Koranen, og later som om de kjemper i Allahs navn.»

Ofte hører jeg uttalelser som «Vi lever i 2015. Hvorfor er det fortsatt mennesker som er imot homofilt ekteskap?» og lignende. Det er liksom viktig å vise at vi burde ha klart å komme oss over disse barriererene som stammer fra fortidens fordommer.

Dette er verken rasisme eller islamofobi:

Les også

«Burka bør forbys også i Norge»

Det ironiske er at når vi tenker tilbake på historietimene om slaveri, Ku Klux Klan (KKK), rasediskriminering og lignende, så rister de fleste av oss på hodet. For kan du tenke deg tilbake til den tiden hvor mørkhudede kun fikk uverdige jobber til en utakknemlig lønn? Til tiden hvor Rosa Park nektet å flytte seg fra setet sitt på bussen?

La oss jobbe for å få vekk fremmedhatet.

Terrororganisasjonen lever i et annet univers:

Les også

«Fem ting jeg lærte av å lese alt av IS' egenpropaganda»

Mange synes det er ubehagelig å gå inn i en ukjent situasjon, spesielt hvis en ikke har noe som helst peiling på hva man kan møte på. Derfor er det mange som velger å «lese seg litt opp» på forhånd. Så mitt spørsmål er: hvorfor sitter ikke Ola og Kari nordmann seg ned et sted og tar opp sin smarttelefon og driver litt god gammeldags forskning? Kanskje se saken fra mer enn sitt eget perspektiv?

Hvorfor klarer vi ikke å se at det som skjer i dag ikke er særlig langt unna det vi lærte om i historietimene? Hvor frykt skapte angst og hat, og hvor man ikke likte en menneskegruppe, enten det var basert på hudfarge eller religion? Hvorfor klarer vi ikke å skille mellom de religiøse, lovlydige muslimene og terrorister som påstår de handler i guds navn?

Fine tips:

Les også

Dette kan du gjøre for andre før jul

Neste gang du eller en annen har tenkt å komme med en bemerkning eller en uttalelse. Husk på at ved å reagere på den måten, så vinner faktisk IS. De ønsker å spre hat og angst – og ikke minst lage splittelser. I vår situasjon bør vi ikke begynne å gruppere oss inn; oss mot dem. Blås i forskjeller hos andre mennesker. Har det noe å si hvilken hudfarge, høyde, vekt, tro, hårfarge eller øyenfarge vedkommende har? Svaret er nei! Det er irrelevant. Det som er aller viktigst i dag er å samle oss. Å stå samlet og kjempe mot vår felles trussel.

IS:

Les også

Ikkje akkurat ein stat

Vi klarte å samle oss som en nasjon etter 22. juli. Da røsten til Helle Gannestad skinte gjennom og vi levde etter de enkle, men dype ordene: «Når en mann kan forårsake så mye ondt – tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen».

I Paris stilte en muslimsk mann seg opp i gatene etter terrorangrepet. Han hadde med plakater hvor det sto: «Jeg er muslim. Jeg er forbundet med terrorisme. Jeg stoler på deg. Stoler du på meg? Gi meg en klem».

Jeg ble så rørt at jeg måtte felle noen tårer da franskmennene klemte mannen. De som nettopp hadde vært igjennom en slik horribel hendelse, klarte å skille en muslim fra terroren.

Det varmet langt inn i hjerteroten.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg