Ingen høytid i Nygårdsparken

Jakten på penger til neste skudd er altoppslukende.

Publisert Publisert

UVERDIG: Vi ser det langs fortau, i parkeringshus, i barnehager i parker og i portrom. Vi vet at det foregår i kommunale leiligheter og hospitser. Uverdig, farlig og uhygienisk, skriver Synnøve Fluge. Foto: BERGENS TIDENDE

Debattinnlegg

  • Synnøve Fluge
    Møhlenpris-beboer og SV-medlem
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Vi er midt i den store familiehøytiden. På vei til og fra Nygårdsparken går den uavbrutte strømmen av mennesker til og fra byens største, døgnåpne dopmarked. Noen sniker seg, ser seg over skulderen. Skal selge, forhandle. Ikke at det er stor sjanse for å bli tatt, stort sett får handelen og transaksjonen foregå uforstyrret, men man vet aldri hvordan stemningen er. Andre har hastverk, må ha dop, medisin. Syke mennesker med ett mål for øye: bli frisk for noen timer. Klare å fungere. I alle fall til å kunne planlegge neste dose. Det blir lite tid til unger, venner, familie - gode opplevelser - i førjulstiden. Jakten på penger til neste skudd er altoppslukende.

På den andre siden av vintermørket sitter byens befolkning i de varme stuene og gløtter på TV. Nyheten om at Helse Bergen planlegger å legge et brukerrom for heroinutdeling når oss mellom nyhetene om rekordjulehandel og Senterpartiets valgnederlag. Det skal sendes en søknad til helsedepartementet, med et forslag om å åpne et brukerrom for heroinavhengige i tilknytning til den nye legevakten ved Nygårdstangen. Man ønsker å sette i gang prøveprosjektet allerede fra september, det er viktig at man etablerer tilbudet tett på stengningen av øvre del av Nygårdsparken 1. juli. Politiet har også annonsert at de etablerer en ny narkotikaenhet som skal følge opp de åpne russcenene i byen — kan man være forsiktig optimist? Kommunen er på sin side i gang med etableringen av to MO-sentre i bydelene Nesttun og Årstad.

Allerede før nyheten om opprettelsen av brukerrom til de tyngste rusmisbrukerne får sunket inn, har mediebildet snudd. Helseminister Bent Høie (H) avviser forslaget fra Helse Bergen kontant. Brukerrom med heroinassistert behandling skal ikke gjennomføres i denne regjeringsperioden. I Bergen kjenner vi allerede byrådets prinsipielle motstand mot sprøyterom. Det deles ut gratis sprøyter i tusentall hver måned, men hvor folk skal sette sprøytene sine vil man ikke legge til rette for.

Men vi vet alle hvor det gjøres. Vi ser det langs fortau, i parkeringshus, i barnehager i parker og i portrom. Vi vet at det foregår i kommunale leiligheter og hospitser. Uverdig, farlig og uhygienisk. Hva står så igjen frem mot stengningen av Nygårdparken? En økt politistyrke. Kan rydde parker og gater. Bekjempe organisert narkotikakriminalitet. Opprettelse av MO-sentre som kommunen skal drive, i to av byens ni bydeler. Man regner optimistisk med at åsanefolket eller folk fra Loddefjord som trenger rent brukerutstyr eller et beger med suppe setter seg på busser og bybaner for å oppsøke kommunens tilrettelagte mottakssentre. På Nesttun. På Wergeland. Dop må fås tak i andre steder, som nå. Penger til dop må skaffes på velkjente måter og med velkjente metoder. Skuddene vil settes i offentlige parker, på offentlige steder eller hjemme.

I begynnelsen av desember arrangerte Universitetet i Bergen en konferanse om bekjempelse av narkotikaproblematikken generelt, og åpne russcener og Nygårdsparken spesielt. Både nasjonale og internasjonale forskere var invitert for å formidle kunnskap om hva som kan endre narkotikasituasjonen i Bergen. Sprøyterom og brukerrom var noen av tiltakene som ble trukket frem. Det som også ble understreket, var viktigheten av politisk enighet, vilje til endring av prinsipper og frafall av moralisme i narkotikahåndteringen.

Brukerrom med heroinassistert behandling er ment for en liten gruppe av den sammensatte gruppen av narkotikaavhengige i kjenner. De som har slitt så lenge og lidd så mye. Andre tilbud er tilpasset andre. Verken regjeringen eller byrådet i Bergen er villige til å ta alle mulige og vel dokumenterte virkemidler i bruk for endelig å gi en nødvendig kursendring i norsk narkotikapolitikk. Det man tilbyr er mer av det samme, som man ikke ser gode nok resultater av og som ikke følges opp og prioriteres tilstrekkelig. På denne måten fortsetter man å forsømme en gruppe mennesker som endelig burde få muligheten til å leve verdige liv. Et liv hvor ikke rus, jakten på dop og kriminelle handlinger preget dagene. Et liv hvor førjulstiden besto av å være sammen med barn, familie og venner og å få dele gode opplevelser sammen med andre.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her står køen langt nedover fortauet: - Vi trenger at folk tar ansvar

  2. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  3. Politiet: De to som var i bilen blir beskrevet som uskadet

  4. – Vi må kanskje tappe ned bassenget for å finne årsaken

  5. Mattilsynet: Drep flekkbåndsneglen

  6. Ansatte så at noen koronatiltak ga tryggere barn. Nå gjør flere barnehager endringer.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg