Jeg ønsker meg en smertefri alderdom

En dag spurte min datter meg om jeg ikke kunne skifte yrke fordi hun var så redd for meg. Forklaringen min fikk ikke mye forståelse fra tolvåringen.

Publisert Publisert

VIL ENDRE REGLENE: 67 år er urealistisk som pensjonsalder for bygningsarbeidere, skriver Jarle Myklebust. Foto: Privat

Debattinnlegg

  • Jarle Myklebust
    Bergen
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det er nemlig ikke bare å skifte yrke i en alder av 53. Jeg er utdannet glassmaker, og hele mitt yrkesaktive liv har jeg jobbet i byggebransjen. Jeg håper som alle andre i denne bransjen å få en smertefri alderdom, men med dagens pensjonsordning kommer det ikke til å skje.

Jeg er virkelig glad i yrket mitt, men det er farlig å jobbe i byggebransjen. I snitt blir ti mennesker drept og 10.000 skadet på bygg- og anleggsplasser hvert år, viser tall fra Arbeidstilsynet.

Etter 39 år i bransjen kjenner jeg på kroppen at jobben er tung. Jeg har operert både kne og skuldre for slitasjeskader, skadet fingre og fått prolaps i ryggen. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært på legevakten for mindre skader på hender og i øynene. Jeg har vært verneombud og hovedverneombud i glassbransjen i mange år, og har sett mange ødelagte ben og fingre etter alvorlige ulykker. Mange må slutte i yrket i ung alder, fordi skadene de har fått aldri blir leget.

Les også

Polakker slakter norsk arbeidsmoral i ny studie

Jeg håper at noen kan svare meg på hvorfor en person som jobber med tungt kroppslig arbeid gjennom hele sitt yrkesaktive liv, må jobbe til de er 67? Jeg er ikke alene om å mene at det er fryktelig urettferdig.

At vårt yrke ikke skal kunne likestilles med andre yrker der man får pensjonere seg tidlig, som for eksempel brannmenn og politi, er greit. Men hvorfor folk i en rekke administrative stillinger får gå av med tidlig pensjon, og ikke arbeidstakere i byggebransjen, er for meg en gåte.

Våre politikere sier at vi må få flere unge inn i byggebransjen. Det er en hån mot bransjen. Selv om jeg elsker yrket mitt, kan jeg ikke som far råde mine barn til å gå denne veien.

Les også

Åsane Byggmesterforretning har tjent 200 millioner på fem år

Våre politikere har altfor liten kunnskap om hverdagen i vår bransje. Selv om det lenge har vært kjent at bransjen er overrepresentert med slitasjeskader og alvorlige hendelser, er kostnadene ved å senke pensjonsalderen for stor. Det fokuseres heller på forebyggende tiltak.

Jeg har som verneombud jobbet tett med bedriftshelsetjenestens folk, men selv de ser at deres teorier ikke holdt mål på virkelighetens byggeplasser og oppdrag. Selvfølgelig er HMS det beste forebyggende tiltaket, men vi vil fremdeles være en høyrisikogruppe.

Jeg håper at våre politikere tar tak i dette. Det første de må gjøre er å få ned pensjonsalderen fra 67 til noe som er mer realistisk.

Bare slik kan flere av oss få muligheten til å gå ut av arbeidslivet på en verdig måte med helsen i behold.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg