Johansens retorikk avsporer debatten

Virkeligheten er dessverre at det hver eneste helg utspiller seg uholdbare situasjoner som følge av alkoholbruk.

Publisert: Publisert:

KOSTBART: En betydelig samfunnskostnad er knyttet til dem som rammes av skader eller vold som følge av alkohol, skriver Sonja Mellingen. Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Debattinnlegg

Sonja Mellingen
Psykologspesialist/PhD ved KoRus Bergen, Stiftelsen Bergensklinikkene

Heine Johansen hevder i BT tirsdag 20. mars at jeg mener at nordmenn ikke er i stand til å drikke alkohol uten at de blir passet på.

I motsetning til Johansen stiller jeg heller spørsmål enn å slå fast hvordan ting henger sammen. Retorikken han griper til avsporer denne debatten.

Les også

Når folk har fått nok alkohol

For å latterliggjøre beskrivelsen jeg kommer med, påstår Johansen at min logikk vil innebære at det utspiller seg borgerkrigsliknende tilstander i de norske hjem. Virkeligheten er dessverre at det hver eneste helg utspiller seg uholdbare omsorgssituasjoner for mange barn i norske hjem, og ofte som følge av foreldres alkoholbruk.

Når det gjelder alkoholbruk i det offentlige rom, er det vel ingen tvil om at situasjonen rundt arrangementet i Holmenkollen ble uholdbar av mange grunner.

Les også

Et slag i trynet

Mitt anliggende var om alkoholbruken var en medvirkende årsak, og om mangel på regulering av alkoholinntak kunne forklare noe av det. All forskning tilsier at tilgjengelighet er en av de viktigste faktorene for å forklare endringer i konsum.

Selv om de aller fleste gjester ved utesteder i Bergen fint klarer å kontrollere alkoholinntaket sitt på egen hånd, er det likevel et stort problem med dem som ikke gjør det. Det er også en betydelig samfunnskostnad knyttet til dem som rammes av skader og vold som følge av dette. For ikke å nevne de menneskelige belastningene det innebærer.

Som representant for både næringen og et politisk parti, vil jeg påstå at det hviler et ekstra stort ansvar på Johansen for å utforske løsninger og forklaringer, heller enn å gripe til et polarisert standpunkt.

Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg