Dette er de eldres klare beskjed til de unge

Skolebusser som står fast i «Nok er Nok»-aksjonen. Der har du en tydelig beskjed fra den eldre generasjonen til den yngre.

Publisert Publisert

AKSJON: Onsdag 4. september skal aksjonister igjen kjøre sakte på veiene i Bergen, i protest mot bompenger. Bildet er fra en av de tidligere aksjonene til «Nok er nok». Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

Debattinnlegg

 • Karl Morten Bårdsen
  Bergen
 1. Leserne mener

Ungdommens klimabrøl har så vidt lagt seg før de eldre er i gang med å demonstrere for fri bilkjøring. Snittalderen på dem som var med på klimabrølet er garantert betraktelig lavere enn på dem som står i bresjen for «Nok er Nok»-aksjonen onsdag.

Men sånn er det blitt altså. Greta Thunberg-generasjonen mot Trym Aafløy-generasjonen, kan du si. Det er ikke noe vakkert syn, den fighten der.

Og det ser verre ut når man leser kommentarfeltene på miljøsakene. Har generasjonskløften noen gang vært større? Ut fra kommentarfeltene å dømme, så forløper diskusjonen omtrent som dette:

 • Ungdommen: «Visste du at 97 prosent av forskerne bekrefter menneskeskapte klimaendringer?»
 • De eldre: «Pøh! De er kjøpt og betalt av FN og rike miljøorganisasjoner som vil ødelegge den ressurssvake oljenæringen.»
 • Ungdommen: «Men hva med alle værrekordene?!»
 • De eldre: «Det var varmt i 1952 også!»
 • Ungdommen: «Vi må tenke mer på klimaet»
 • De eldre: «I Kina er det hundre millioner biler som står på tomgang akkurat nå. Spiller ingen rolle hva vi gjør her. Skal Norge redde verden!?»
 • Ungdommen: «Ja, et sted må vi begynne! Listen over dem som ikke vil gjøre noe er skremmende lang.»
 • De eldre: «Ja, vi kan begynne med å nekte deg å reise til Syden i sommer samt at du bare kan glemme å kjøpe ny mobil de neste 30 årene.»

Sånn kunne man fortsette. Helt håpløst.

Skoleungdommene som sitter stuck på bussen i morgen, har jo ikke stemmerett engang. Til gjengjeld kan de trøste seg med at «Nok er Nok»-aksjonen beviser at køkaos er det vi får med frislepp på bilkjøring.

Dessuten er ungdommen fremtiden vår. Det siste der er det ikke vits å diskutere en gang.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg