Kjære Bergen

Dere er en flott kulturby. Dere har fått til mye bra. Dere har stort potensial. Dere har all grunn til å være stolte. Jeg antar noen i Bergen synes det er utrolig provoserende at jeg tillater meg å si det, ettersom jeg er fra Oslo.

Publisert Publisert

KAMP OM KRONENE: Byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen (Ap) representerte Oslo på audition for å få deler av Norsk kulturråd til sin by. Foto: Terje PEDERSEN / NTB SCANPIX

Debattinnlegg

 • Rina Mariann Hansen
  Kulturbyråd i Oslo
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Denne uken inviterte kulturministeren de største byene i Norge til audition om hvem som skal få det nye kontoret Kreativt Norge til seg. I forslaget til statsbudsjett kom det få løft for kulturen, og det eneste nye var at et nytt kontor skal sørge for at kreative næringer skal få bedre støtte. Selv om ministeren hadde sagt tydelig i fra at dette kontoret skal legges utenfor Oslo, ble vi likevel invitert til festen. Det var jo ikke opplagt, men det var hyggelig å bli invitert. Det er rart å argumentere for hovedstadens fortrinn i en konkurranse der det ikke spiller noen rolle hvilke argumenter vi har, siden en del av svaret er gitt på forhånd.

Jeg velger likevel å tolke invitasjonen som at statsråden også nå ser at må ta med hele landet i diskusjonen om hvordan vi skal øke innsatsen for kreative næringer.

Les også

Bergen gjør seg lekker for kulturministeren

Jeg vil si til de andre byene som deltok, at vi samarbeider gjerne med dere om bedre kulturnæringer. Vi vet vi kan lære av dere. Og vi hermer etter dere når dere gjør smarte ting. Men vi ser oss ikke som en konkurrent i lokaliseringsspørsmål. Det er kjempebra for Norge at det går bra over alt. Bra for Norge = bra for Oslo. Vi tror dette går begge veier: Bra for Oslo = bra for Norge. Vi synes det er naturlig at forvaltning som skal tjene hele landet ligger i landets hovedstad. Og jeg har fått den oppfatningen, f.eks. fra en kommentar i Bergens tidende, om at noen kulturpolitikere i andre byer synes dette er ufattelig arrogant.

Det er for lett å si at når Bergen snakker om arroganse er det virkelig grunn til å lytte. Det kan ikke være noen arrogansekonkurranse. Vi har spennende tider for kreative næringer, og det må være gjennom samarbeid vi lykkes. Ikke gjennom splitt og hersk.

Les også

BT delte ut hjerter til kulturbyrådene på audition

Det er sjelden rasjonelt hverken faglig eller økonomisk å splitte opp virksomhetsområder. Det er enklere og mer kostnadseffektivt å hevde seg i internasjonal konkurranse dersom man bygger på de mest bærekraftige miljøene. Fagfolk søker fagfolk, og de sterke kreative næringene i hovedstadsregionen innen film, teater, billedkunst og musikk i tillegg til de gode produksjonsmiljøene er en kunnskaps- og fagbank som hele landet drar store veksler på.

Satsing på kreative næringer er viktig og det er bra, det er godt at det kan komme midler til dette, både fra kultursektoren og fra næringssektorene. Anne-Britt Gran fra Handelshøyskolen BI viste på departementets konferanse hvor verdiskapingen i kulturnæringene skjedde i 2014 - Oslo er fullstendig dominerende. Større enn alle de andre fylkene til sammen. Det er ingen andre områder av næringspolitikken hvor staten velger å flytte virkemidler vekk fra der næringa befinner seg

Landet holder seg med en hovedstad av helt andre grunner enn at Oslofolka skal få alt. Det er praktisk, det er nødvendig i den internasjonale konkurransen, det kan sikre likere behandling av hele resten av landet. En hovedstad skal være en samarbeidspartner, ikke en konkurrent. Alle har en venn i Oslo. Jeg håper dere hører det også i Bergen.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Lettvint spill om tung kultur

 2. - Er det greit at jeg flytter Norges regjering til Bergen?

 3. Er Bergen det nye Oslo?

 4. Da setter vi over til Oslo

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg
 1. Bergen
 2. Oslo
 3. Billedkunst
 4. Kultur
 5. Musikk