Nå er grensen nådd

Hvorfor får ikke våre barn ta del i utbyttefesten?

PROVOSERT: De reagerer på store bonuser i den private barnehagekjeden Kidsa. Foran fra venstre: Bente Frantzen, bak til venstre Hanne Larsen Line. Foran til høyre Silje Stavrum Norevik og bak til høyre Hanne Eline Ludvigsen.
 • Silje M. S. Norevik
  Litteraturkritiker i BT
 • Hanne Larsen Line
 • Hanne Eline Ludvigsen
 • Steffen Lydvo
 • Bente Franzen
 • Elin Merete Flannum
  Alle medlemmer av FAU Kidsa Slettebakken
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I onsdagens BT kunne vi lese at tidligere direktør for Kidsa, Trine Samuelsberg fikk en privat bonus på 875 000 kroner i forbindelse med salg til nye eiere. For to år siden kom meldingen om at selskapet hentet ut 53 millioner på to år i utbytte. Inntektene kommer i hovedsak fra offentlige tilskudd og fra penger som vi foreldre betaler hver måned. Dette er ett av flere oppslag om hvordan mange millioner er blitt tatt ut i utbytte, og ikke går tilbake til den enkelte barnehage.

For bare noen uker siden hadde BT en stor sak om hvordan barnehagebaronen Tore Andersen solgte barnehageplassene for 200 millioner kroner. Også de nye eierne, Kidprop sitter igjen med en økonomisk gullgruve og fortalte til VG i sommer at de knapt hadde tid til å bruke overskuddet på 100 millioner. Konsernet går som det suser, sies det.

Dette er provoserende lesning når vi som foreldre opplever at vår egen barnehage ikke får ta del i utbyttefesten. Snarere opplever vi at barnehagen har begrenset med ressurser, og kunne hatt godt av en opprustning. Vi har sett lite til oppussingen og oppgraderingen, som de nye eierne lovet. Vår barnehage har dyktige ansatte, men de skulle vært flere. FAU hadde gjerne sett Trine Samuelsbergs solide bonus nettopp ble brukt til å opprette en ny stilling slik at det ble mer enn 2,5 voksne på 18 barn på en storbarnsavdeling med barn fra 2 til fem år. Bonusen tilsvarer nemlig lønnsutgiftene til 1,8 årsverk med ped-leder med 16-års ansiennitet, jfr tariffavtalen til Private Barnehagers Landsforbund.

Hvor er yrkesetikken, Samuelsberg? Det er bevist at antallet voksne er avgjørende for kvaliteten i barnehagen. Hvordan skal man forebygge mobbing, se den enkelte og samtidig skape et godt pedagogisk opplegg når fordelingen er én voksen per 9 barn? Det er her pengene trengs, ikke i lommen på eierne.

Slik situasjonen er nå, får våre barn sjelden mulighet til å gjøre noe så enkelt og viktig som å gå på tur i nærområdet. Det er ikke nok ansatte i barnehagen til at det er forsvarlig. Turaktivitet er en obligatorisk del av rammeplanen for barnehagen. Da får ikke barna det tilbudet de fortjener og har krav på. Kanskje Samuelsbergs bonus, eller alle millionene som er tatt ut i utbytte, kunne gjort noe med det? Det er i alle fall provoserende lesning at hun premieres for en drift hvor det er pengene som rår, og ikke handler om å sikre pedagogisk kvalitet. Dette er barnas penger, ikke Trines.

Les også

Kidsa tjente 28 millioner på barnehagedrift i fjor

For det sier seg selv at det er ikke snakk om å føre penger tilbake til god barnehagedrift i dette systemet. Snarere er det snakk om å ha et sugerør i foreldre- og skattekassen, for å ta ut mest mulig penger til eierne. Penger tjenes ved å kutte i kostnader, til bemanning, lønnsutgifter og pensjonsutgifter. Eierne tar ut utbytte ved å ha lave personalkostnader, innkjøpte tjenester internt i selskapet og unormalt høye leiekostnader. Vår oppfatning er ikke at moderselskapet her har bedret økonomien til den enkelte barnehage. Snarere beriker kjeden seg på våre skattepenger. Slik er selskapsstrukturen i den kommersielle barnehagedriften. Overskudd brukes til å kjøpe opp enda flere barnehager - i stedet for å sikre kvalitet og nødvendig vedlikehold i de eksisterende barnehagene. Det er ikke greit.

Vi er skuffet over byrådsleder Harald Schjelderups svar i saken. På spørsmål om det ser ut som om overskuddene går tilbake til Kidsa-barnehagene, svarer han: I Norge er det lov å tjene penger på å drive barnehager. Men jeg forutsetter jo at de offentlige midlene kommer barna til gode.” Det stemmer ikke overens med vår barnehagevirkelighet. Vi krever at Bergen kommune sjekker at offentlige midler og egenbetaling faktisk går til barnehagedrift. I tillegg ser han ikke ut til å ha lest sin egen brukerundersøkelse godt når han hevder at bemanningen er god i barnehagen og at "Kidsa-foreldre" generelt er fornøyde. Brukerundersøkelsen spurte ikke om bemanning. En dekning på 2,5 voksne på 18 barn er under anbefalt norm.

Han er hjertelig velkommen på besøk i barnehagen for å se hvor skoen trykker. Byrådslederen bør ikke slippe så lett, men undersøke hvor mye som faktisk blir brukt på drift, vedlikehold og kvalitetssikring av barnehagen.

Hva sitter den enkelte Kidsa-barnehage egentlig igjen med av denne pengefesten, og hvorfor blir ikke barna invitert med? De må betale i form av utslitte lekeapparat, små garderober og et personale som blir presset til det ytterste. Personalet står på hver eneste dag for at våre barn skal ha det bra, og fortjener noe tilbake for å være lojale mot sin arbeidsgiver. Ikke minst fortjener barna at foreldre- og skattepengene kommer barnehagedriften til gode, og ikke blir brukt til å øke private formuer.

Og de fortjener årvåkne politikere som tar grep så våre barn får det tilbudet de har lovfestet krav på.

FAU Kidsa Slettebakken***:***

Silje Stavrum Norevik
Hanne Larsen Line
Hanne Eline Ludvigsen
Steffen Lydvo
Bente Franzen
Elin Merete Flannum

Publisert
 1. Barnehage
 2. Økonomi
 3. Bergen kommune

Les mer om dette temaet

 1. Fikk fet bonus etter barnehagesalg

BT anbefaler

Palasset har vært på topp­listen to år på rad. Se byens 50 dyreste boliger.

Nær dobling i antall storsalg i fjor. Se boligtoppen her.

LES SAKEN